DukaFest_mtel_blog

Written by

Nagrađena najbolja studentska filmska ostvarenja na Dukafestu

m:vijesti, prijateljstva| Views: 897

Dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova,  24. novembra je u Banjaluci zatvoren Sedmi međunarodni festival studentskog filma – Dukafest. Organizatori festivala su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti КROV, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Banjaluka, a glavni sponzor festivala je kompanija m:tel.

Na sedmom Dukafestu, koji je otvoren 21. novembra, prikazano je više od 40 studentskih filmova iz svih krajeva svijeta, a najbolji film ovogodišnjeg festivala je “Till The End Of The World” holandske autorke Florens Bouvi. Nagradu za najbolji dokumentarni film odnio je “Appalachian Holler”, njemačkog reditelja Matijasa Laveckog.

U ime generalnog sponzora festivala nagradu za najbolju režiju za film “Divan dan” Davidu Jovanoviću iz Srbije uručila je Radmila Bojanić, izvršni direktor za marketing i prodaju kompanije m:tel.

Radmila Bojanic_Dukafest_Dodjela nagrada

Za najbolju montažu nagrađeno je ostvarenje “My name is Petya” Darije Binevske iz Rusije, a nagradu za najbolju kameru dobio je film “I've Got Something For You Too” u režiji Poljaka Ive Kondefera, uz fotografiju Natalije Pietč.

Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci je ovom prilikom istakla da je riječ o veoma važnom festivalu, jer je filmska produkcija Republike Srpske najviše zastupljena upravo studentskim filmovima. Ona je dodala da je ovu manifestaciju karakterisala velika posjećenost građana na projekcijama, a ne isključivo studenata Akademije.

Uporedo sa ceremonijom uručenja nagrada, prikazane su i video-poruke nagrađenih reditelja, koji su se zahvalili organizatorima i žiriju na dobijenim priznanjima.

„Tokom prethodna četiri dana mogli smo pogledati filmove koji su nastajali širom planete i naravno, bilo bi nam drago da su autori svih prikazanih filmova večeras sa nama, ali to nije bilo moguće iz objektivnih razloga. Zbog toga su nagrade u ime onih koji nisu prisutni, preuzeli studenti smjera produkcije Akademije umjetnosti u Banjaluci“, pojasnili su organizatori DukaFesta.

Festival je nastao kao pomen Dušku Dukiću Duki, tragično nastradalom studentu filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

DukaFest - otvaranje