Forward konferencija

Written by

Najavljena „Forward“ konferencija posvećena digitalnoj transformaciji

m:tel info, m:vijesti| Views: 1619

Prva konferencija posvećena digitalnoj transformaciji pod nazivom „Forward“ biće održana u Banskom dvoru u Banjaluci, 4. i 5. decembra. Na ovom skupu biće riječi o informaciono-komunikacionim tehnologijama koje su među glavnim pokretačima razvoja, ali i digitalnoj transformaciji i konceptu „pametnih gradova“.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, podsjetio je na konferenciji za novinare na Jahorini da je Vlada kao jedan od ključnih ciljeva postavila digitalizaciju društva.

“Ovakvi događaji nužni su zbog promocije te ideje. Naš cilj je da Banjaluku obojimo u boje informaciono-komunikacionih tehnologija, a da konferenciju označimo kao ključni dio te priče“, istakao je Rajčević.

On je naglasio i da su ovakvi događaji prilika da se uspješne kompanije, bilo male, srednje ili velike, predstave mladima i predoče im važnost razvoja vještinau informaciono-komunikacionim tehnologijama.

“Prvi dan konferencije biće posvećen digitalnoj transformaciji i njenom značaju za društvo u cjelini. Biće riječi i o pametnim rješenjima u lokalnim upravama koje nude mogućnost za značajno unapređenje usluga koje pružaju građanima”, rekao je Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka.

Na konferenciji će biti i predstavnici resora iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u Kantonu Sarajevo i iz Srbije, te predstavnika Vlade Estonije.

„Digitalna transformacija deo je strateškog plana kompanije m:tel već četiri godine. Svi procesi unutar kompanije već su digitalizovani u skladu sa najsavremenijim standardima. Ključno u ovoj priči je da bez jake telekomunikacione infrastrukture, pre svega optičke mreže, nije moguće sprovesti digitalizaciju društva do kraja“, izjavio je Marko Lopičić, generalni direktor kompanije m:tel, koji je istakao i da je ta kompanija optičkom mrežom već uvezala najveći dio Republike Srpske.

Konferencija predstavlja dobar povod da se javnosti predstave velike kompanije sa zavidnim rezultatima, ali i one manje – i jednima i drugima m:tel je stavio na raspolaganje svoj digitalni servis koji je baziran na velike projekte i pravne subjekte.

„Zadovoljstvo nam je da podržimo svaku transformaciju koja ima za cilj promociju digitalne transformacije društva. Iskoristićemo konferenciju za promociju koncepta ’Prointerove’ digitalne transformacije“, rekao je Bojan Vujić iz kompanije „Prointer“ i dodao da su benefiti digitalizacije višestruki, ali da su najznačajniji ušteda, povećanje konkurentnosti i produktivnosti, sa kojima dolazi i bolji životni standard.

Konferencija „Forward“ održava se u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, uz podršku kompanije m:tel, a jedan od medijskih pokrovitelja je i portal mondo.ba.