Najbolje alternative za Google Maps u 2021.

Google Maps jedna je od najpopularnijih navigacijskih aplikacija, ali ima dosta konkurenata koje donose svoje jedinstvene opcije.

Na primjer, Waze upotrebljava podatke koji se preusmjeravaju da vam pomognu izbjeći opasnosti, dok aplikacija Citymapper olakšava razumijevanje mreža javnog prevoza.

U nastavku vam donosimo neke mobilne aplikacije za iOS i Android koje vam mogu pomoći da bez problema dođete od tačke A do tačke B.

Waze (iOS, Android)

Besplatna aplikacija koja koristi izvještaje drugih vozača kako bi vas upozorila na saobraćaj, policiju i opasnosti. Iako se Google Maps oslanja na službene podatke transportnih agencija, ona se oslanja na crowdfucing za prepoznavanje gužvi u saobraćaju, zatvaranja cesta i drugih problema.

Prema ljudima koji ga koriste, to je čini bržom od Googlea, jer službenici možda neće odmah primijetiti gužvu. Sa druge strane, možete podesiti da vam Morgan Freeman ili Jeremy Clarkson daju upute i možete preuzeti njihove posebne glasovne pakete. Ostale karakteristike uključuju ugrađenu podršku za vašu muziku i aplikacije za podcast (tako da ne morate napustiti aplikaciju da biste kontrolisali zvuk), kao i informacije o ograničenju brzine uživo.

Maps.me (iOS, Android)

Ova aplikacija za navigaciju omogućuje vam preuzimanje mapa kako biste se mogli kretati u područjima bez signala. Mapiranje aplikacija je odlično, sve do trenutka kada izgubite vezu. Za pronalaženje puta nije baš toliko pouzdan kao Google – jer  vas zna odvesti na sporedni put, umjesto da se drži magistralnog ili autoputa.

Ova mobilna aplikacija takođe nudi upute do zanimljivih mjesta i pješačkih staza, zajedno sa funkcijom pretraživanja koja vam omogućuje otkrivanje obližnjih restorana, kafića, hotela i turističkih atrakcija.

Citymapper (iOS, Android)

Aplikacija vam pruža mogućnost poređenja putovanja i pristupu detaljnim uputstvima kada koristite javni prvevoz. Ako posjetite glavni grad poput Londona, Pariza ili Njujorka, karte često ne rade tako dobro, jer im je važniji javni prevoz. Citymapperu možete reći gdje želite da idete i on će vam pokazati kako doći vozom, autobusom, biciklom, taksijem…

Aplikacija prima uživo podatke, pa ako voz kasni, ona će to znati i umjesto toga predložiti bržu rutu. Citymapper čak će vam pokazati gdje na platformi trebate stati ako želite superbrzi izlaz na odredište.

what3words (iOS, Android)

Pronađite, podijelite i spremite precizne lokacije pomoću jedinstvenog koda koji se sastoji od tri riječi.

Jedna od mogućnosti je dijeljenje GPS koordinata, ali to bi bila noćna mora za čitanje preko telefona. Druga mogućnost je aplikacija koja se naziva what3words. Ideja je jednostavna: cijela karta svijeta podijeljena je na sitne kvadratiće, a svaki kvadrat ima jedinstveno ime sastavljeno od tri obične riječi. Dakle, umjesto da navodite svoju lokaciju kao ‘10 Downing Street, London, SW1A 2AA ‘, jednostavno možete reći da ste na “slurs.this.shark”.

GeoGuessr (iOS, Android)

GeoGuessr nije navigacijska aplikacija – umjesto toga, to je zarazna igra pogađanja dostupna i kao aplikacija i na webu. Kao igrač praktički ste padobranom skočili na slučajno mjesto sa Google Street Viewa, a vaš je cilj pogoditi gdje se nalazite postavljanjem pribadače na kartu.