Written by

Najbolje Smart TV platforme za 2019. Godinu

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 1101

U današnje vrijeme rijetko koji televizor ne posjeduje smart tehnologiju. Ipak, kako bi svakom TV-u povećali funkcionalnost i osvojili srca svojih kupaca, proizvođači aktivno rade na razvoju, kao i na stalnim ažuriranjima platformi za pametne televizore.

Najpoznatiji softveri su svakako LG WebOS, Google-ov Android TV koji se koristi na Sony i Hisense televizorima ili Samsung-ov Tizen. Većina ovih pametnih TV platformi funkcioniše na isti način dajući vam pristup aplikacijama i streaming uslugama, ali svaka ima svoje prednosti.

Upravo iz tog razloga smo za vas sastavili listu najboljih pametnih TV platformi koje se mogu naći na tržištu.

Android TV

Zahvaljujući Android TV-u, na malim ekranima je moguća upotreba mnogih aplikacija za gledanje poznatih filmova i serija, posjeta Google Play-u i njegovim softverima, kao i slušanje muzike na YouTube-u. Takođe, svi oni koji su vlasnici Android telefona ili tableta mogu da koriste svoj uređaj za kontrolu Android TV-a preko Sony TV SideView aplikacije, a pored pomenutog i Google Assistant, koji nastavlja da dobija sve više i više funkcija. Uređaji koji upotrebjavaju ovu platformu imaju i ugrađeni Chromecast koji streaming sa mobilnih telefona čine znatno jednostavnijim.

WebOS

WebOS krasi odličan korisnički interfejs koji je kompatibilan sa Alexa-om i Google Assistant-om, a bez ikakvih problema možete i Miracast slike sa svog pametnog telefona prebacti na TV. Ova platforma ima odličnu App podršku čije se funkcije redovno ažuriraju. Druge funkcije koje su nedavno dodate platformi uključuju video reprodukciju 360 stepeni, kao i OLED galeriju slika.

Tizen

Jedna od najvažnijih  osobina ove platforme jeste njena brza navigacija, a funkcije su slične onima koje ima WebOS. Sadrži i veliki broj aplikacija, mogućnost kreiranja razičitih prečica i preglednu meni liniju. Sve kreativce će obradovati činjenica da je moguće mijenjati ikonice za aplikacije koje su redovno u upotrebi. Pored toga, Tizen sadrži i poznati Bixby, kao i Samsung SmartThings koji omogućava da televizor bude dio pametnog doma.