Najbolji Microsoft laptopi i tableti

Written by

Najbolji Microsoft laptopi i tableti

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 643

Stari vam je dotrajao i polako je vrijeme da razmišljate o kupovini novog laptopa? Ovo zaista može biti težak zadatak, s obzirom da od prenosivog računara iz dana u dan očekujemo sve više.

Ipak, imamo prijedlog. Microsoft-ova serija laptopa Surface, prema mišljenju stručnjaka, jedna je od boljih na tržištu. Zato smo izdvojili tri laptopa iz ove serije.

1. Microsoft Surface Go

Ovaj model je zapravo direktni nasljednik uređaja iz 2012. godine. Javnosti je predstavljen u avgustu 2018. godine, i trenutno je najjeftiniji Surface laptop koji možete kupiti.

Bez dodatne tastature, Surface Go je težak samo pola kilograma sa ekranom osjetljivim na dodir, veličine 10 inča i rezolucije 1800×1200. Poput svih drugih Surface tableta, Surface Go dolazi s ugrađenim postoljem za gledanje video-zapisa bez upotrebe ruku ili za rad kada priključite Type Cover.

Takođe, uz ovaj model dolazi i Surface Connector za punjenje, USB Type-C priključkom za prijenos podataka, 3.5mm priključak za slušalice i ulaz za microSD karticu. Unutra ćete pronaći procesor Intel Pentium Gold 4415Y i bateriju koja će trajati do devet sati.

Surface Go dolazi s predinstaliranim sistemom Windows 10 u S načinu rada. Možete ga pronaći u verziji s 4GB RAM-a i 64GB ugrađene memorije, ali i u nešto skupljoj, ali svakako boljoj, verziji sa 8GB RAM-a ili memorijom od 128GB.

2. Microsoft Surface Laptop 2

Microsoft Surface Laptop 2 je najnoviji član porodice Surface računara. Riječ je o klasičnom modelu laptopa – ekran se ne odvaja od tastature, niti se okreće na zglobu kao neke drugi konvertibilni uređaji. Ipak, to je i dalje vrlo tanak i lagan prenosnivi računar koji teži samo 1,2 kg zahvaljujući aluminijskom kućištu.

Ovaj model zasnovan je na osmoj generaciji Intelovih Core i5 i Core i7 procesora. Opremljen je 13,5-inčnim PixelSense ekranom osjetljivim na dodir (2.256 x 1.504 piksela) i odnosa stranica 3:2. Zavisno od modela, može imati između 8 GB i 16 GB RAM-a te prostor za skladištenje kapaciteta 128 GB, 256 GB, 512 GB i 1 TB (SSD). Na jednom punjenju baterije Surface Laptop 2 može ponuditi autonomiju do 14,5 sati koja naravno zavisi od načina korištenja.

3. Microsoft Surface Pro 6

Ako želite dobiti tablet koji radi i kao računar, onda je najnoviji model Surface Pro 6 sjajan izbor. Težak je manje od kilograma bez dodatne Type Cover i dolazi s velikim 12,3-inčnim ekranom rezolucije 2736 x 1824.

Vlasnici Surface Pro 6 mogu se opremiti sa 8 ili 16 GB RAM-a te sa SSD-ovima kapaciteta 128 GB, 256 GB, 512 GB i 1 TB. Surface Pro 6 snagu crpi iz Intelovih Core i5 i Core i7 procesora osme generacije, a grafički dio posla povjeren je Intelovoj integrisanoj grafici UHD Graphics 620. Zahvaljujući novim četverojezgrenim procesorima, Surface Pro 6 je prema riječima proizvođača za 67% brži u odnosu na svog prethodnika.