Written by

Najkorisnije funkcije koje iOS 13 donosi na iPhone

mobilni svijet, u žiži| Views: 646

Iako je tek nedavno predstavljena, nova verzija iOS sistema pod brojem 13 već izaziva veliko interesovanje korisnika.

Prema posljednjim informacijama, ažuriranje sistema trebalo bi da bude dostupno na jesen, odnosno sa lansiranjem novih modela iPhone-a. Najavljen na ovogodišnjem WWDC-u, iOS 13 pružiće dosta novih mogućnosti i ažuriranja postojećim aplikacijama, ali se posebno radujemo poboljšanju kvaliteta života jer će se, prema najavama, stvarno promijeniti način na koji koristimo naše telefone.

U nastavku izdvajamo neke od najznačajnih promjena koje nam donosi iOS 13.

iOS 13 će poboljšati performanse vašeg telefona

Apple kaže da će Face ID otključavanje biti 30% brže, preuzimanje aplikacija će biti za 50% manje, dok će i ažuriranja aplikacija biti za 60% manje u iOS-u 13. Aplikacije će se, takođe, pokretati do dva puta brže nego prije, zahvaljujući unapređenoj animaciji.

Apple napokon dodaje Dark Mode – savršen za noćno čitanje

Upravo ova opcija će napraviti veliku razliku u svim vašim aplikacijama: muzici, podsjetnicima, e-pošti, fotografijama. Dark mode je lijep i jednostavan za oči i savršen za čitanje po mraku. Takođe, Apple je dodao alate Dark Mode za programere, tako da je novi način rada lako implementirati u gotovo svaku novu aplikaciju.

iPhone će dobiti bolje alate za uređivanje fotografija i video-zapisa

Apple je ažurirao kontrole za uređivanje kako bi bile kompaktnije i intuitivnije. I dalje će postojati automatska podešavanja ukoliko ih želite, ali sa iOS 13 možete istraživati i podešavati oštrinu, boju, kontrast, pa čak i dodavati filtere. Ono što je zaista novo i značajno je da se sve nove opcije fotografija konačno mogu primijeniti na video-zapise. Takođe, možete rotirati video-zapise s portreta na horizontalni oblik, a možete čak i iskriviti izgled svojih video-zapisa ili prilagoditi njihov odnos širine i visine.

Apple Maps će sada parirati sličnoj aplikaciji Google-a

Apple-ove mape uskoro će biti detaljnije – najprije za američke gradove već tokom ove godine, a zatim i za ostatak svijeta 2020. godine. Karte će imati više aktuelnih podataka o putevima, zgradama, parkovima, pa čak i plažama. Apple će dodati i novu opciju –  Look Around, koja je slična Google Street View-u i omogućuje kretanje niz ulicu iz vaše perspektive i skeniranje područja u pogledu od 360 stepeni. Kao i na Google kartama, moći ćete označiti svoja omiljena mjesta.

Aplikacija Mail dobija veliko ažuriranje kako bi podržala obogaćeni tekst

Ovo je mogućnost na koju se dugo čekalo. Konačno, aplikacija Mail će vam omogućiti da promijenite stil fonta, veličinu, boju i poravnanje teksta s mogućnošću uvlačenja i dodavanja liste s oznakama i brojevima. To će biti presudno za svakoga ko se oslanja na Apple-ovu aplikaciju Mail za slanje poruka.

Jeste li i vi oduševljeni? Mi zaista jesmo, i jedva čekamo septembar kada ćemo sve nove mogućnosti i sami testirati.