Written by

Najuzbudljivije funkcije koje donosi Android Nougat

moj android| Views: 520

N-android

Kao što smo već ranije pisali, Google je objavio ime svog sljedećeg mobilnog operativnog sistema, a u pitanju je Android Nougat. U ovom tekstu vam donosimo najuzbudljivije funkcije koje možete očekivati od najnovije verzije.

Bolji korisnički interfejs i obavještenja

Najočiglednije unapređenje Android Nougat-a je njegov prilagođeni korisnički interfejs. Takođe, ovo je najočiglednije u meni traci. Sada imate instant pristup kontrolama kada povučete prstom prema dolje od vrha ekrana, tako da ćete moći odmah da aktivirate Wi-Fi, Bluetooth i još mnogo toga.

Brzo prebacivanje i multi-prozori

Android je dugo bio odličan kada je multitasking u pitanju, pa zašto ne bi bio još bolji? Brzo prebacivanje će vam omogućiti da se odmah prebacite na posljednju korištenu aplikaciju dvostrukim pritiskom na dugme “Recent”. To je “Clear All” dugme u “Recent” meniju. Vjerovali ili ne, ova opcija nije postojala u stock verziji Android Marshmallow-a.

Slika u slici

Ova opcije je više namjenjena za Android TV korisnike nego korisnike mobilnih ili tablet uređaja, ali Android Nougat podržava opciju da gledate video u prozoru u vrhu ekrana, dok se neka druga aplikacija vrti u pozadini.

Vulkan API podrška

Android Nougat će imati i podršku za Vulkan API, koji bi trebao da poboljša kvalitet igranja video-igrica, VR i druge grafički intenzivne aplikacije. Krajnji rezultat će biti brži odziv, energetska efikasnost, a igre na Androd telefonima i tabletima će jednostavno izgledati bolje.

Daydream VR

Android Nougat će biti OS sa kojim Google u potpunosti otkriva svoje VR planove. Niste valjda pomislili da je sve završeno sa Google Cardboard naočarima? Upoznajte Daydream, Google-ovu novu VR platformu, koja zajedno sa VR naočarima i kontrolom, a u savezu sa UI Android Nougat-om ima za cilj da donese novi standard uživanja u VR sadržajima. Tome će pomoći i veoma malo kašnjenje od 20ms, što bi trebalo da donese potpuno novo mobilno VR iskustvo, posebno u odnosu na one koje smo do sada vidjeli.