TLC cik cak

Written by

Nakon savitljivog stiže „cik-cak“ telefon

iza ugla, mobilni svijet| Views: 479

Možda ste pomislili da nakon sklopivih telefona proizvođači nemaju neko novo rješenje, ali vjerujte da nije tako. Kompanija TLC predstavila je prototip uređaja sa dva zgloba, koji izgleda baš kao “cik-cak” telefon.

Riječ je o pametnom telefonu sa 10-inčnim ekranom koji se savija na tri dijela. Možda i najzanimljivija stvar kod ovog uređaja jeste što se on, odnosno njegova tri dijela savijaju na sve strane. Na prvi pogled, telefon izgleda baš kao harmonika koja se može potpuno otvoriti i tako pružiti iskustvo na ekranu koji podsjeća na pojedine tablete.

Istovremeno, svjedoci smo da izrada sklopivih uređaja za brojne velike proizvođače predstavlja ogroman tehnološki izazov i da se naročito mora paziti na dijelove koji se preklapaju i savijaju. Definitivno možemo reći da su sklopivi telefoni naredna stepenica u dizajnu, jer nude dvostruko više prostora na ekranu i sve to u kompaktnom “pakovanju”.

Posmatrajući prototip ovog uređaja shvatamo da se u punoj veličini može koristiti kao idealan alat za gledanje video-zapisa, igranje igrica ili čitanje knjiga. Istovremeno, kada se sklopi, jednostavan je i praktičan za upotrebu u pokretu. Brojni svjetski brendovi, a među njima i TLC, prepoznali su potrebe korisnika i shvatili kakve bi promjene ovakvi uređaji donijeli.

TLC, koji je vlasnik i brenda Alcatel, poznat je po pristupačnim TV uređajima, a sada će revoluciju donijeti i na tržište mobilnih telefona. Ovaj uređaj za sada nema ni ime, tako da ne možemo ni pretpostaviti kada će ga kompanija lansirati.

FOTO: Tyler Lizenby/CNET