NASA potvrdila: Neki organizmi bi preživjeli na Marsu

Ideja o mogućem životu na Marsu je još uvijek u sferi nagađanja, ali naučnici iz NASA su potvrdili da bi neki organizmi sa Zemlje mogli preživjeti na toj planeti.

Oni su podsjetili da bismo za potrebe ovakvih istraživanja mogli nesvjesno da zagadimo površinu Crvene planete ako bismo slali mikroorganizme za zemlje. Ipak, NASA i Aerospace Centar iz Njemačke su lansirali nekoliko bakterijskih organizama u stratosferu Zemlje 2019. godine, kao dio MARSBOx eksperimenta.

Stratosfera je drugi veliki sloj oko planete Zemlje, postavljen iznad ozonskog omotača, a uslovi na njoj su slični onima na površini Marsa. Naučnici su došli do prvih saznanja koja govore da bi pojedini organizmi na površini Crvene planete mogli preživjeti.

Razlozi za ovakva istraživanja su dio pripreme slanja ljudi na Mars, kako bi se vidjelo da li će mikroorganizmi koji su sastavni dio naših tijela uticati na Crvenu planetu i da li je mogu kontaminirati.

Prošle godine, NASA je usvojila politiku koja ima za cilj sprečavanje kontaminacije Mjeseca i Marsa ljudskim uticajem. Agencija želi da se potrudi da ljudski uticaj ne bi slučajno oštetio druge planete i na taj način ugrozio njihovo postojanje.