NASA se vraća na Veneru

NASA je najavila dvije nove misije na Veneru, najbližu planetu Zemlji.

Ciljevi misija pod imenom DAVINCI + (Istraživanje duboke atmosfere plemenitih plinova, hemije i slike) i VERITAS (Emisivnost Venere, Radio nauka, InSAR, Topografija i Spektroskopija) je bolje shvatanje zašto su se pojavile rupe na Veneri, uprkos tome što sa Zemljom dijeli mnoštvo drugih karakteristika.

To je prelomni trenutak u istraživanju svemira, koji ukida “Venerovo prokletstvo” nakon decenija napora da se svemirske letjelice pošalju ka našem planetarnom komšiji.

“Oživljavamo naš planetarni naučni program intenzivnim istraživanjem svijeta koji NASA nije posjetila više od 30 godina”, rekao je Thomas Zurbuchen, saradnik za nauku u toj agenciji.

DAVINCI + će uključivati svemirsku letjelicu koja istražuje sastav atmosfere Venere. Silazna sfera probiće se kroz izuzetno gustu atmosferu planeta, mjereći hemijski sastav u hodu.

Atmosfera planeta dugo je fascinirala istraživače. Vijest dolazi nakon što su naučnici otkrili značajne izvore fosfina u atmosferi u septembru 2020. Fosfin je plin bez boje i mirisa za koji kažu da je mogući znak života unutar Venerinih oblaka.

VERITAS, druga misija koju je NASA odabrala, pokušaće mapirati površinu planete, kako bi saznali više o njenoj geološkoj istoriji, te infracrvene emisije sa njene površine, kako bi shvatili od kojih elemenata je sačinjena.

“Koristeći vrhunske tehnologije koje je NASA razvila i usavršila tokom mnogih godina misija i tehnoloških programa, uvodimo novu deceniju Venere kako bismo shvatili kako planeta slična Zemlji može postati staklenik. To nije samo razumijevanje evolucije planeta i nastanjivosti u našem Sunčevom sistemu, već širenje izvan tih granica na egzoplanete, uzbudljivo i novo područje za NASA istraživanja”, rekao je Zurbuchen