Naučnici rade na AI koja će razlikovati vrste bebinog plača

Written by

Naučnici rade na AI koja će razlikovati vrste bebinog plača

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 476

Roditelji beba često ne mogu lako i brzo da shvate zašto njihovo dijete plače, pa se u tim situacijama uglavnom vode intuicijom ili se oslanjaju na neka obilježja koja (ne)svjesno prepoznaju.

Sada je grupa američkih naučnika, potpomognuta stručnjacima iz Kineskog udruženja za automatizaciju, razvila sistem vještačke inteligencije (AI) koja može da razlikuje kada je bebin plač uzrokovan glađu, kada željom za fizičkim kontaktom, a kada beba plače jer je nešto boli.

Najnovije aplikacije AI nude rješenja, a sistem primjenjuje algoritme za automatsko prepoznavanje govora, poput onih koje koriste kompanije kao što su Google i Amazon. Lichuan Liu, profesorica na Univerzitetu Sjeverni Illinois, koja je u timu koji se bavio ovim problemom i njegovim rješenjem pomoću AI, navodi da u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem.

Upravo njihove razlike nose informaciju, a ovi naučnici sad nastoje da ih prepoznaju i iskoriste tako što će utvrditi pojedinačne obrasce plakanja.

Krajnji cilj razvoja ovakve vještačke inteligencije je da bebe budu zdravije, a da se roditelji lakše nose sa pritiskom koji je neminovan u tom periodu života. Naučnici koji rade na AI koja će razlikovati vrste bebinog plača planiraju saradnju sa bolnicama i centrima za medicinska istraživanja te se nadaju da će njihov proizvode zaživjeti kroz kliničku upotrebu.