Written by

Njujork je dobio najskuplju željeznicu na svijetu

m:ovo m:ono, Uncategorized| Views: 513

 

7221170-3x2-700x467Sagrađena u blizini Kula bliznakinja, tragično razorenih u terorističkom napadu, The World Trade Center Transportation Hub je nova njujorška željeznička stanica za koju se procjenjuje da će okupljati i do 200 000 putnika dnevno.

Santiago Calatrava, arhitekta španskog prijekla koji je i predstavio ovaj nevjerovatni projekat još prije 12 godina, otvorio je ogromni hol stanice, koji krasi nesvakidašnja čelična konstrukcija i velike staklene površine. “Fantastičan trenutak. Ovo je poklon svim Njujorčanima koji će ga, nadam se, prihvatiti kao i mi”, rekao je Calatrava svim putnicima okupljenim na otvaranju.

Projekat je, međutim, dugo bio predmet kontroverze, kako zbog svog izgleda, tako i zbog odstupanja od predviđenog budžeta, ali i vremena za izgradnju. Zanimljivo je da je inicijalni budžet dodijeljen za izgradnju ove velelepne stanice bio 2.7 milijardi dolara, a po završetku se popeo na vrtoglavih 5.2 milijardi, što je čini najskupljom željezničkom stanicom na svijetu.Calatrava je izrazio nadu da će američka prestonica finansija i zabave uživati u građevini koja može postati “spomenik od značaja poput Grand Central-a” koji je jedan od najomiljenijih obilježja u Njujorku.

Ova građevina je djelimično otvorena, a ogromni prostori za šoping, kao i vrhunski restorani će biti dostupni u avgustu mjesecu. Centar povezuje PATH željezničku liniju koja spaja Nju Džerzi sa metro sistemima u Njujorku putem kojih se može doći i do ulaza u Svjetski trgovački centar predviđenim za pješake.