Written by

„Notch“, „punch hole“ ili „waterdrop“ – Koji izrez je najbolji?

mobilni svijet, u žiži| Views: 1215

 

 Izrez pri vrhu ekrana „notch“ bio je najveća novina na smartfonima u 2018. godine. Neki korisnici ga u početku nisu primili sa oduševljenjem da bi ga do kraja prošle godine gotovo svi proizvođači telefona ugrađivali u svoje uređaje.

Bilo da se kupcima sviđa ili ne, zbog trenda dizajniranja telefona bez ivica, izrez će još neko vrijeme da ostane na mjestu predviđenom za prednju kamera. Ipak, sada bar imaju priliku da biraju izgled izreza na svom uređaju, jer su proizvođači ponudili različite forme.

Apple je prvi ponudio klasični izrez „notch“, nakon čega su i ostale kompanije iz svijeta mobilne industrije uvele ovaj trend u svoje uređaje.

Nakon ovoga su se pojedini brendovi odlučili na bušenje ekrana, ali na nešto drugačiji način nego što je to do sada rađeno. Umjesto „zuba“ pri vrhu ekrana nalazi se rupa „punch hole“ u koju je smješten objektiv prednje selfi kamere. Zavisno od modela uređaja kamere su smještene u lijevi ili desni ugao ekrana.

Drugi trend je pravac gdje se pravi usjek na sredini koji izgleda kao vodena kap, pa je nazvan „waterdrop“. Ovaj izrez je mali i sa stanovišta dizajna ne narušava estetiku telefona. Sve više proizvođača pametnih telefona je najavilo da će dizajnirati displeje na novim modelima upravo sa stilom vodene kapi.

Razlike su primjetne, dok s jedne strane imate prilično velik neiskoristiv prostor urezan u uređaj, „waterdrop“ i „punch hole“ oduzimaju minimum od ekrana.

Problem izreza na ekranu pokušali su riješiti pojedini brendovi koji su ponudili slajder mehanizam pa se selfie kamera teleskopski izvlači iz telefona. Tako je u potpunosti izbjegnuto narušavanje forme displeja, ali se s druge strane dobija potpuno nova konstrukcija telefona, s obzirom na to da je prednja kamere sakrivena u tijelo uređaja.

Kao zaključak se nameće da većina korisnika nije bila spremna da ’na prvu’ prihvati ovaj trend, ali je sigurno da će nakon početne faze navikavanja mnogi zaboraviti na ovaj mali detalj. Dizajnerski trendovi, ali i povratne informacije od kupaca definisaće u budućnosti sudbinu izreza, ili kako već bude izgledao ovaj dio telefona.