baterija

Written by

Nova baterija puni električne automobile za 10 minuta

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 440

Dobre vijesti stižu za sve vlasnike električnih vozila jer će ubuduće svoje četvorotočkaš emoći da napune za svega 10 minuta

Jedina mana električnih automobila na koju su se vozači često žalili bilo je koliko kilometara mogu da pređu između dva punjenja. Iako tehnologija punjenja baterija napreduje iz dana u dan ovaj problem je često bio jedan od razloga zbog kog su vozači još uvijek više naklonjeni benzinskim ili dizel motorima koji troše fosilna goriva.

Zahvaljujući istraživačima sa Penn State univerziteta to bi uskoro moglo da postane prošlost s obzirom da su na pragu pronalska rješenje za ovaj problem. Riječ je o novoj bateriji koja bi za samo 10 minuta mogla da nadoknadi 80% energije.

Radi se o veoma značajnom napretku, a rješenje ne podrazumijeva super-punjenje za litijum-jonske baterije već u zagrijavanje baterije do visokih temperatura. Na ovaj način baterije su tokom testiranja uspjele da se napune čak 2.500 puta. Stručnjaci sa Penn State univerziteta vjeruju da će uz ovu tehnologiju vrijeme punjenja uskoro svesti na pet minuta što će biti samo malo više od vremena potrebnog za sipanje punog rezervoara.