Novi načini zarade za autore YouTube kanala

Written by

Novi načini zarade za autore YouTube kanala

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 541

YouTube je dodao više novih načina zarade za autore, kako bi se što manje morali oslanjati na ponekad nesigurne prihode od oglasa.

Tako je YouTube-ov Super Chat – servis koji omogućava gledaocima da plate pin komentare u stream-ovima uživo – postao najveći izvor prihoda za autore još od pokretanja, 2017. godine. Više od 90.000 kanala koristi Super Chat, a negdje zarada iznosi i više od 400 dolara po minuti. Za više od 20.000 kanala na YouTube-u, Super Chat je trenutno glavni izvor prihoda.

U nekoliko proteklih godina, YouTube je pokrenuo više načina da autori zarade direktno od gledalaca. Tako je prošle godine predstavljena mogućnost da autori koji imaju lojalnu bazu pratilaca i poseban brend, prihode prikupljaju stvaranjem robe – štampanjem fraza, logotipa ili naslova na, recimo, majicama, a tu je i pretplata.

Na taj način, YouTube je u mogućnosti da parira platformama kao što su Twitch i Patreon, koje su poprilično uspješne kada govorimo o novim načinima zarade za autore. Uspješni jutjuberi godišnje zarađuju petocifrene, pa i šestocifrene iznose, a broj autora je na toj platformi, u odnosu na prošlu godinu, porastao za 40 odsto.

Sada, jutjuberi koji su partneri sa Crowdmade, DFTBA, Fanjoy, Represent i Rooster Teeth mogu ispod svojih spotova da „ugrade box“, gdje gledaoci mogu da pretražuju proizvode koje nude. Takođe, tu je i funkcija Super Stickers, koje fanovi mogu kupiti tokom live pregleda, kao znak podrške i zahvalnosti nekom autoru.

Funkcija članstvo se takođe širi, a kanali koji mogu da ih koriste, za svakog autora koji ima više od 30.000 pretplatnika, sada će biti u mogućnosti da ponude različite nivoe pretplate – pet iznosa za pet različitih privilegija. 

Iz YouTube-a ističu da ovi novi načini zarade za autore nisu tek neki mali eksperimenti, već da su nastavak unapređenja te platforme koji se već pokazao uspješnim, donoseći novac na „hiljade i hiljade“ kanala . Takođe, najavljuju još novih načina za povećanje monetizacije za autora na ovoj popularnoj mreži za razmjenu video zapisa.