Written by

Novi start-up automatizuje računovodstvo

Uncategorized| Views: 682

receipts

Računovođe su nezaobilazne u većini poslovnih branši, ali uskoro bi ova pozicija mogla biti u potpunosti zamijenjena “vještačkom inteligencijom”. Naime, u pitanju je Smacc, AI platforma koja bi trebalo da samostalno vodi računa o računovodstvenim i finansijskim procesima.

Bilo je dovoljno da trojcu koji čine Uli Erxleben, Janosch Novak and Stefan Korsch dosadi da se svakodnevno “obračunavaju” sa raznim računovođama, te su došli na ideju da pokrenu Smacc. Ova platforma funkcioniše na taj način da prikupljene račune klijenata pretvara u posebne naloge. Kontinuiranim radom i upotrebom ove platforme, ona uspijeva sama da “uči”, prati finansijske tokove, rashode, prihode, ali i likvidnost.

Smacc obrađuje oko 64 informacione tačke pomoću kojih može, nakon što jednom dobije potrebne podatke od klijenta, obrađivaće njegove podatke automatski u narednom periodu.

Iako već postoje korisne alatke za obradu sličnih podataka kao što je Xero ili Crunch Accounting, ali kreatori Smacc-a navode da je ono što ga izdvaja upravo sposobnost da automatizuje većini podataka koje se inače unose ručno. Iako je u pitanju ideja u razvoju, potencijal Smacc-a su prepoznale brojne kompanije. Do sada je ovaj nevjerovatni AI prikupio 3.5 miliona dolara od kompanija poput Cherry Ventures, Rocket Internet, Dieter von Holtzbrinck Ventures, Grazia Equity.

Iako preduzetnici vjerovatno željno iščekuju tehnologiju ovog tipa, razvoj karijera brojnih računovođa bi mogao biti doveden u pitanje.