Novi trendovi - 3D displej za automobile

Written by

Novi trendovi – 3D displej za automobile

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 606

Novi trend – 3D displej za automobile će u budućnosti imati veliku ulogu u interakciji vozača i njihovih vozila.

U pitanju je, naime, sljedeća generacija human-machine interface-a (HMI), baziranoj na pasivnoj 3D tehnologiji, koja stvara realni trodimenzionalni efekat i u potpunosti radi bez dodatnih karakteristika kao što su praćenje oka ili 3D naočara. Zahvaljujući tome, vozačima je lakše procesuirati vizuelne informacije od onih koje se prikazuju na konvencionalnim ekranima.

Činjenica je da smo skoro cijeli vijek osnovne informacije o brzini, okretajima i temperaturi dobijali putem analognih instrumenata, a u roku od samo nekoliko godina prešli na TFT displeje, OLED ekrane, glasovne komande i 3D tehnologiju.

3D displeji su najnoviji trend u industriji automobila. Ali, kako oni zapravo funkcionišu? Interakcija može biti u formi glasovne ili dodirne kontrole, a dubina prikaza na ekranu omogućava vozačima da mogu brže razumjeti važne vizuelne informacije.

Prilikom vožnje kroz uske ulice, ovaj 3D efekat može odigrati odlučujuću ulogu jer prostorna dubina mape jasno prikazuje gdje treba skrenuti, a kada je u pitanju parkiranje, zadnja, realističnija kamera omogućava lakše uočavanje prepreka. Uz sve to, 3D displej može da čuva podatke poput, recimo, pametnog telefona.