Od stipendije do karijere u m:tel-u

Written by

Od stipendije do karijere u m:tel-u

m:tel info, m:vijesti| Views: 3554

Promovisanje izvrsnosti, talenata i vrijednih mladih ljudi, samo je jedan od segmenata koji kompaniju m:tel, u ovom smislu, razlikuje od drugih poslodavaca. Poslovni put mlade inženjerke iz Istočnog Sarajeva Nikoline Tojčić, dokaz je važnosti dobrog odabira poslodavca.

Nikolina Tojčić, jedna je od mladih inženjerki zaposlenih u kompaniji m:tel, a njen prvi kontakt sa kompanijom desio se prilikom potpisivanja ugovora o stipendiranju najuspješnijih studenata sa Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu. „Moj prvi kontakt sa m:tel-om zapravo se desio u jednoj svečanoj atmosferi, jer sam bila jedna od studenata koji su dobili stipendiju kompanije. U tom momentu bila sam oduševljena kako ambijentom, tako i gostoprimstvom i srdačnošću zaposlenih u kompaniji“, naglašava Nikolina.

O statusu m:tel stipendiste, ona kaže da pored toga što se dobija zavidan novčani iznos, čime se znatno olakšava studiranje, student ima priliku da kroz stručnu praksu u kompaniji nadogradi stečeno znanje i stekne iskustvo rada u velikom sistemu, što kasnije značajno olakšava prilagođavanje radnom mjestu nakon završetka studija. „Osim svih pozitivnih utisaka koje sam stekla tokom primanja m:tel stipendije, veliki broj starijih kolega sa fakulteta zaposlenih u kompaniji su imali samo riječi hvale o organizaciji, radnoj atmosferi, stručnosti kadra i ulaganju u znanje i vještine svojih zaposlenih, na osnovu čega sam zaključila da je m:tel idealna kompanija za izgradnju moje poslovne karijere“, navodi Nikolina i dodaje da je ono što je nju opredijelilo da ostane u ovoj kompaniji, odgovorno poslovanje, konstantan rast i razvoj kompanije, pozitivna radna atmosfera, briga o zaposlenima kao i o korisnicima, mogućnosti za lični razvoj i napredovanje u poslovnoj karijeri, ali i veselo društvo kada god se ukaže prilika za druženje i zabavu. „Sve su to stvari zbog kojih ne razmišljam o promjeni kompanije“, kaže ona.

Nikolina Tojčić, inženjer saradnik za billing

Nikolina Tojčić, inženjer saradnik za billing

A nakon nešto više od godinu dana radnog staža u kompaniji, njen mentor i kolega Igor Malić, o ovoj mladoj talentovanoj inženjerki ima samo riječi hvale. „Nikolina je, uz sve stručne kvalitete koje može da ima jedan mladi inženjer, divna osoba i izuzetna djevojka s posebno dobrim kućnim vaspitanjem. U proteklih nešto više od godinu dana pokazala se kao vrlo vrijedna i odgovorna. Već je aktivno uključena u sve aktivnosti svog radnog mjesta, a veći dio poslova radi potpuno samostalno. Vjerujem da činjenica da je bila m:tel stipendista, kod nje stvara još veću posvećenost i vezu prema kompaniji koja joj je pomogla tokom školovanja“, naglašava Igor Malić, šef Službe za biling i potraživanja. On dodaje i da je do sada imao samo pozitivna iskustva sa dolaskom mladih stručnjaka koji se odmah nakon završenog fakulteta zaposle u kompaniji. „Mladi ljudi su po prirodi pozitivni, radoznali, iskreniji, te donose dobro raspoloženje u svoju radnu sredinu. Spremni su za učenje i usvajanje novih znanja i bitno ih je samo pravilno usmjeriti. Njihovi kapaciteti i energija su ogromni“, kaže Malić.

Na pitanje koji su benefiti rada u kompaniji m:tel za nju, Nikolina navodi da s obzirom na to da se nalazimo u veoma turbulentnom vremenu, m:tel pruža zaposlenom niz pogodnosti kako finansijske tako i nefinansijske prirode. „Izdvojila bih klizno radno vrijeme, plaćena odsustva, jubilarne nagrade, bonuse i popuste prilikom korištenja telekomunikacionih usluga, veliki broj stručnih kurseva, tim building-a itd. Rad u m:tel-u ima mnogo ‘pluseva’, ali po meni je najveći odlična radna atmosfera“, navodi Nikolina.

Mnogo je faktora u razvoju stručnosti jednog mladog inženjera. Nikolinin mentor Igor Malić, iz svog iskustva sa ovim mladim ljudima, a na pitanje šta je to važno u razvoju njihove karijere, kaže:

„Za početak dobra volja, želja za učenjem i strpljenje. Često očekuju da sve brzo nauče, što je možda i moguće u dijelu određenih informatičkih vještina, međutim ipak je potrebno neko vrijeme da bi razumjeli funkcionisanje kompletnog sistema, upoznali se sa detaljima poslovnih procesa i vrstama usluga koje pruža naša kompanija. m:tel je povoljno okruženje za razvoj mladih stručnjaka jer imaju priliku da rade i upoznaju se s najsavremenijom tehnološkom opremom i informacionim sistemima. Vrlo je važno da i kompanija prati njihov napredak, kao i da prepozna njihova očekivanja, jer je to mladim ljudima vrlo značajno. Posebno im teško pada kada njihov izuzetan angažman ili radni uspjeh nije primjećen i adekvatno nagrađen. Uloga neposrednih mentora i šefova je takođe veoma bitna, ne samo zbog prenosa stručnog znanja, već i zbog opšte slike kompanije koju mladi stručnjaci prvo stiču upravo preko njih“. On je i svim budućim generacijama mladih stručnjaka poručio da je „samo pitanje vremena kada će vam se naporan rad i trud isplatiti.“

m:tel pravi izbor za studente

Vladimir Četrović, izvršni direktor za korporativne poslove m:tel-a, objašnjava zašto je ova kompanija dobar izbor za studente, kada je riječ o stipendijama, ali i za mlade obrazovane ljude koji traže svoj poslovni put i dobrog poslodavca.

„Društvena odgovornost m:tel-a kao tehnološkog lidera podrazumeva i trajno opredelenje da kompanija daje podršku đacima i studentima u STEM obrazovanju. Ta podrška se ne ogleda samo u stipendiranju ili ulaganju u opremu i tehnologiju na fakultetima, nego i u mnogobrojnim sjajnim mentorskim programima, stručnim praksama, kao i saradnji sa fakultetima na njihovim inovativnim projektima i inicijativama.

Svesni konkurencije koja postoji na tržištu rada IKT sektora, ponosni smo na činjenicu da smo oduvek bili, pre svega, odgovorni prema mladim ljudima. Naše duboko uverenje jeste da mladima treba dati podršku da kompletiraju svoje studije, da ne prolongiraju završetak svog školovanja i sticanja diplome, ma koliko bila primamljiva ponuda na tržištu rada. Radna etika, načini razmišljanja i radna disciplina stiču se, prije svega, studiranjem. Naša kompanija je tu da omogući podršku u finansijskom smislu, ali i pruži uvid u tehnologije svetskog nivoa na kojima rade zaposleni m:tel-a i na kojima i oni, studenti, mogu započeti svoje karijere, bez potrebe da u želji za znanjem i učenjem prelaze granice svoje zemlje. Naša odgovornost prema mladima ogleda se u pružanju mogućnosti za profesionalni razvoj budućih stručnjaka i doprinos razvoju struke baš u svojoj zemlji.

Kao oslonac studiranju, m:tel je uspešno ispratio čak 10 generacija m:stipendista i upravo u ovom trenutku, uprkos svim nepovoljnim okolnostima koje je donela pandemija virusa korona, traje konkurs za novu 11. generaciju. Pozivam sve studente IKT smerova da informacije o ovom konkursu nađu na našem sajtu, pogledaju uslove za dodelu stipendija i slobodno se prijave.“