Written by

OŠ “Nikola Mačkić” iz Donje Previje: “Akcija m:tel-a jedinstvena prilika da se priključimo informatičkim tokovima”

prijateljstva| Views: 504

skola

Iako se njihova škola nalazi u ruralnoj sredini, učenici Osnovne škola “Nikola Mačkić” iz Donje Previje, opština Ribnik, žele da imaju pristup novim trendovima i da budu dio savremenog svijeta, kao i učenici u velikim gradskim školama.

Upravo ovo je bio razlog da se i OŠ “Nikola Mačkić” pridruži akciji “Škole 2.0”, kojom kompanija m:tel škola širom BiH omogućuje da besplatno kreiraju zvanični sajt. Pored toga što u izradi sajta učestvuju upravo učenici osnovnih škola sa nastavnicima kao mentorima, m:tel svim obrazovnim ustanovama prijavljenim za projekat “Škole 2.0” takođe poklanja besplatan hosting i domen u naredne dvije godine.

“Ova akcija m:tel-a je jedinstvena prilika da se i mi priključimo savremenim informatičkim tokovima, da se naši učenici edukuju kako da sami osmisle školski sajt, da ga urede onako kako oni smatraju da treba da izgleda, da se na njemu nađe sve ono što im je potrebno i što ih zanima u vezi sa njihovom školom, te da upoznaju druge o svojim uspjesima i planovima”, nabraja Ivana Savić, direktorica ove škole.

Navodi da učenici ove škole vole nastavu informatike i da učešćem u ovoj akciji unapređuju svoja informatička znanja, postaju kreativniji i shvataju značaj kontinuiranog informatičkog opismenjavanja.

“To može biti i odlična smjernica za izbor njihovog budućeg zanimanja, jer kroz ovu akciju oni bi shvatili koji je značaj elektronske komunikacije i prisustva globalnim mrežama kao imperativa 21. vijeka”, naglašava Savićeva.

Dodaje da škola ima dugu tradiciju, te brojne generacije učenika koje su prošle kroz školske klupe, a da se mnogi od njih danas nalaze na raznim stranama svijeta.

“Školski sajt bi bio odlična prilika da se oni informišu o tome kako njihova škola i dalje postoji, da vide kako danas poslujemo i kakve rezultate ostvarujemo, da uspostave pokidane kontakte i ožive neke davne uspomene”, kaže ona.

Inače, ova škola je opremljena sa 50 notebook računara koji se koriste u redovnoj nastavi, a učenici su vrlo brzo prihvatili novi način izvođenja nastave iz pojedinih nastavnih predmeta i značajno je unaprijeđen kvalitet nastave.

“Izrada školskog sajta i aktivno učešće učenika škole u ovoj akciji pod mentorstvom nastavnika informatike još jedan je korak dalje u osavremenjivanju nastavnog procesa. U našoj školi postoje mnoge sekcije čije bi rezultate rada i postignuća mogli predstaviti na sajtu”, ističe Savićeva.

Ova škola je učesnica brojnih takmičenja, te likovnih i literarnih konkursa, ali i učesnica popularnog m:tel-ovog “Kvizologa”.

“Dva puta godišnje izlazi i školski časopis “Riječ” u čijoj pripremi učestvuju nastavnici i učenici, članovi školske novinarske sekcije. Imamo zaista mnogo informacija koje bi podijelili sa bivšim učenicima, nastavnicima, ali i svim ostalima zainteresovanima za život i rad škole”, zaključuje direktorica.

Više informacija o m:tel-ovom projektu “Škole 2.0” možete pronaći na zvaničnom sajtu osnovneskole.ba