Ovaj računar napajaju alge

Istraživački tim univerziteta Kembridž osmislio je napajanje računara uz korištenje cijanobakterija pod nazivom Sinechocistis sp. PCC 6803, poznatije kao plavo-zelene alge.

Ove alge su pohranjenje u male kontejnere od aluminijuma i providne plastike veličine AA baterije. Izložene sunčevoj svjetlosti, one fotosintezom proizvode kiseonik. Jedan od članova tima je držao uređaj na prozorskoj dasci i uz pomoć anode i katode obezbjeđivao je kontinuiranu struju koja je pokretala Arm mikroprocesor.

Kompjuter je radio u ciklusima od 45 minuta izračunavanja zbira uzastopnih cijelih brojeva da bi simulirao računarsko opterećenje, za koje je bilo potrebno 0,3 mikrovata snage i 15 minuta u stanju pripravnosti, što je zahtijevalo 0,24 mikrovata. Sam računar je mjerio trenutni izlaz uređaja i ovi podaci su uskladišteni u cloudu da bi ih istraživači analizirali.

Tokom šest meseci eksperimenta nije bilo prekida napajanja, a u šest mjeseci nakon završetka cijanobakterije su nastavile da proizvode struju.

Još uvijek se ne zna šta tačno dovodi do proizvodnje struje, ali postoje dva objašnjenja. Jedno je da same cijanobakterije proizvode elektrone, što stvara struju. Drugo je da stvaraju uslove u kojima korodiranje aluminijumske anode u posudi stvara elektrone. Prva mogućnost se čini vjerovatnija, budući da tokom eksperimenta anoda nije značajnije promijenila izgled.

Cijanobakterije stvaraju sopstvenu hranu tokom fotosinteze, a uređaj čak može da nastavi da proizvodi snagu tokom perioda mraka, kada prerađuju višak hrane.

Istraživači smatraju da je moguće proizvesti jeftine i efikasne baterije za komercijalnu upotrebu u roku od pet godina i smatraju da ovakvi fotosintetički generatori energije mogu jeftino obezbijediti energiju za niz malih uređaja u narednim godinama, bez potrebe za rijetkim i neodrživim materijalima koji se koriste u baterijama.