Written by

Ovo su najbolji laptopi za profesionalne fotografe

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 3038

Uređivanje fotografija može biti prilično zahtjevno, pogotovo ako radite sa sirovim fajlovima visoke rezolucije. Kako bi obrada vaših fotografija bila vrhunskog kvaliteta, potrebno je da imate dobar laptop koji će vjerodostojno prenijeti svaku izmjenu.

Upravo iz tog razloga, za vas smo izdvojili najbolje laptope koje koriste profesionalni fotografi za uređivanje svojih umjetničkih djela.

Jedna od prvih stvari na koju treba da obratite pažnju jeste grafika, jer vam snažan GPU može uštedjeti dosta vremena kada radite sa slikama visoke rezolucije. Na kraju krajeva, najbolji prenosivi računari za uređivanje fotografija mogu da konkurišu tradicionalnom hardveru PC-a, kada je u pitanju snaga. A za razliku od starih modela, mnogi se mogu pohvaliti savršenim ekranima sa nevjerovatnim bojama.

Apple Macbook Pro sa touchbar-om– najbolji izbor za fotografe

Ako tražite najnoviji i najbolji laptop za uređivanje fotografija kompanije Apple, onda je 13-inčni Macbook Pro sa touchbar-om odličan izbor. Glavna karakteristika ovog računara je dodirna traka, tačnije tanki OLED ekran na vrhu tastature koji ima različite funkcije. Jedna od njih je i automatsko predlaganje riječi dok kucate, kao i o Touch ID, tako da možete da se prijavite samo otiskom prsta.

Apple MacBook Pro 13-inch Retina – za one koji su stalno u pokretu

Apple-ov Retina ekran je prava revolucija, bar što se kvaliteta ekrana tiče, budući da je ovo laptop koji nudi najbolje iskustvo gledanja. Njegova osvijetljenost, kontrast, zasićenost i detalji su najvišeg standarda, a Apple-ova fabrička kalibracija boja je najpreciznija. Iako je procesor od 2.7GHz tehnički brži od dual-core čipova, performanse u stvarnom svijetu su skoro identične. Još jedna prednost ovog uređaja je i baterija zahvaljujući kojoj možete gledati video sadržaj više od 12 časova bez prestanka.

Dell XPS 15 – najbolji laptop od 15 inča

Ako tražite veći i snažniji laptop, Dell KSPS 15 bi mogao biti pravi izbor za vas. Vrhunska premium verzija ovog modela ima 4K precizan prikaz boja, što ga čini jednim od najboljih laptopa za uređivanje fotografija. Možete da vidite fotografije sa oštrim detaljima dok ih uređujete, a impresivne specifikacije znače da će pratiti izmjene koje napravite na njima u najvećoj mogućoj rezoluciji.

Huawei MateBook X Pro – laptop dobrih specifikacija i savršenog dizajna

Huawei MateBook X Pro se pokazao kao zaista briljantan. Ovo je besprijekorno dizajniran laptop sa zadivljujućim ekranom i neobičnim proporcijama. A dolazi i sa vrhunskim komponentama koje mu omogućavaju da radi bez greške. Takođe, ima veoma pristupačnu cijenu, pružajući vam različite mogućnosti, dizajn i performanse za nešto manje novca u odnosu na konkurente.

Microsoft Surface Book 2 – laptop i tablet u jednom

Surface Book 2 je Microsoft-ov nastavak popularnog 2-u-1 uređaja i odličan laptop za uređivanje fotografija. Sa ažuriranom verzijom Windows 10, može da pokrene Photoshop bez ikakvih problema. Nova verzija dolazi sa pojačanim komponentama, a ekran je i dalje prilično kvalitetan. Posjeduje još i superiornu rezoluciju od 3000 x 2000 i idealan omjer za gledanje slika APS-C i full-frame. Ekran je osjetljiv na dodir, ali njegova prava prednost je sposobnost da se odvoji od ostatka laptopa kako bi postao tablet.