Written by

Pametna flaša – nova sprava za sportiste

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 704

Postoji mnogo novih fitness tracker-a i aplikacija koji svakom pojedincu pomažu u očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja. A sada je tu i pametna flaša – uređaj koji brine o količini tečnosti koju svakodnevno unosite u organizam.

Istraživanja su pokazala da, u prosjeku, jedna od pet osoba uopšte ne konzumira vodu tokom dana, već samo napitke bogate šećerom. Trudimo se da vodimo računa o svom zdravlju, pazimo na ishranu i često navikama dodamo i fizičku aktivnost. A na kraju dana organizmu ne pružimo dovoljno tečnosti, iako u sastav našeg tijela ulazi čak 60% vode.

Uzimajući u obzir da je flaša sa vodom obavezna i prilikom svakog treninga, onda ova inovacija zaista ima smisla. Ali šta čini novu generaciju posuda za vodu pametnim?

Odgovor je prilično jednostavan – povezanost sa mobilnim telefonom. Najčešće se veza između uređaja uspostavlja putem Bluetooth-a, kao na primjer kod DrinKup i Thermos Connected Hydration Bottle. Obje pametne flaše mogu da vam kažu koliko vode treba da popijete tokom dana. Takođe, imaju sposobnost real-time praćenja unesene tekućine u organizam, i kada telefon nije u blizini. Zaboravili ste popiti vodu? Bez brige, vibracija ovih uređaja vas podsjeća da je vrijeme za dozu hidratacije. 

S druge strane, H2OPal i Bellabeat Spring su dizajnirani tako da prate navike korisnika, te na osnovu njih kreiraju poseban program koji vam govori koliko vode i kada treba da popijete. Nešto jednostavniji su Hidrate Spark i Joseph Joseph Dot koji svjetlosnim signalom upozoravaju svoje vlasnike da je vrijeme za hidrataciju, bez konekcije sa mobilnim uređajem.

Bez obzira da li nam ovaj uređaj kreira navike svojom signalizacijom, prati svakodnevne aktivnosti ili sluša naše potebe, jedno je sigurno – uz njih će naš organizam biti zdraviji. Pametne flaše posebno su korisne starijim ljudima, ali i svim zaposlenim osobama koje zbog obaveza zaborave na hidrataciju organizma.