Written by

Pametni semafori koji znaju kada pješaci žele da pređe ulicu

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 671

Iliti kako “oko kamere” na bezbjedan način pješacima ubrzava prelazak ulice.

Pješak ste i čekate na raskrsnici koja je regulisana semaforom. Ruke su vam nekad zauzete, ponekad prosto ne stignete pritisnuti taster, a zna se desiti i da je nedovoljno vremena za prelazak bez trčanja. Australijski inovatori možda imaju rješenje – semafor koji bi uspješno odgovorio na potrebe pješaka.

Naime, njihov izum su zapravo kamere koje detektuju pješake koji žele da pređu ulicu. One bi bile postavljene na semaforima, kojima bi slale signal kada detektuju jednog ili više pješaka koji namjeravaju da na mjestu predviđenom za prelazak preko ulice to i i učine.

Sve to traje nekoliko sekundi, čime je, dakle, za 3-4 sekunde, prema navodima inovatora, skraćeno i vrijeme tokom kojeg pješaci pritisnu taster na običnim semaforima i pričekaju da se upali zeleno svijetlo. Kažemo traje, jer ovi semafori postaju stvarnost, pa je tako planirano da prvi te vrste, do kraja 2020. godine, budu postavljeni na odabranim lokacijama u Beču.

Uz to, na ovim semaforima postoji mogućnost produženja trajanja zelenog svjetla, kao i vraćanja na crveno, ukoliko na prelazu nema pješaka, a važno je napomenuti i da ove kamere u potpunosti štite privatnost pješaka.