tečnost po tastaturi

Written by

Par savjeta šta da uradite kada prospete tečnost po tastaturi

kako? lako!| Views: 874

tečnost po tastaturi

Tastatura računara vrlo je osjetljiva, pogotovo na tečnost, prašinu i hladnoću. U slučaju da na laptop ili kompjutersku tastaturu prolijete tečnost, posljedice mogu da budu velike, jer osim toga što kompjuter neće raditi, ako je riječ o lapotpu, možete da ostanete i bez dragocjenih podataka.

Evo i par savjeta šta treba da uradite kada se nađete u takvoj situaciji.

Ako prospete kafu, vodu ili neku drugu tečnost po tastaturi, nemojte da brišete računar, već ga što je prije moguće isključite iz struje. Ukoliko se kompjuter sporo gasi, ubrzajte proces gašenja tako što ćete stisnuti dugme za isključivanje.

Okrenite računar naopako i izvadite bateriju. Prilikom okretanja vodite računa da tečnost sa tastature ne dođe do ekrana. Sačekajte da sve iscuri, a laptop okrećite na različite strane da proverite da li ima još tečnosti.

Kada sva tečnost iscuri tastaturu prebrišite pamučnom krpom, a ako mislite da je ostala još neka kap, možete da ga osušite fenom za kosu tako što ćete ga namjestiti na toplo i najslabije duvanje i obavezno držati fen udaljen najmanje 20 cm od računara. Vodite računa da vazduh ne ide u monitor kako ga ne bi oštetio, već samo na tastaturu.

Bilo bi dobro da sačekate nekoliko sati prije nego što opet startujete kompjuter. Ukoliko je tečnost koju ste prosuli sadržala šećer, postoji mogućnost da tastatura neće radi dobro kao prije, pa je u tim situacijam najbolje da je stručnjaci dubinski očiste.