Spot pas robot

Written by

Pas robot pušten u prodaju

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 439

Pas robot, po imenu Spot, od sada je u prodaji. Developeri su radom na njemu uočavali mogućnosti mobilnih robota da obave posao, ali i služe za zabavu.  

Nekoliko korisnih funkcija robota psa su da će “nanjušiti” opasnosti u nepristupačnim, ali i udaljenim sredinama. Spot će automatizovati prikupljanje podataka na vašoj lokaciji, a prenosiće i teške terete na nepoznatim i nepristupačnim terenima. 

Prethodno je kompanija Boston Dynamics nudila opciju kupcima da iznajme Spota, ali pod određenim uslovima. Ukoliko ne ispoštuju dogovor, kompanija im je mogla oduzeti robota i prekinuti saradnju, a sada ga je moguće kupiti.

Pas robot kompanije Boston Dynamics već je korišćen za vijeme pandemije virusa COVID-19 kao pomoć u bolnicama. U Singapuru je hodao parkovima i sa zvučnikom opominjao ljude na socijalnu distancu, a na Novom Zelandu je “čuvao” ovce i prikupljao podatke značajne za agrikulturu. Policija Masačusetsa u Sjedinjenim Državama koristila je Spota za nadzor nekoliko mjeseci tokom prošle godine.