Written by

Pedeseto izdanje emisije m:agazin!

m:tel IPTV| Views: 378

Screen Shot 2015-05-25 at 11.26.37

Od početka svog prikazivanja emisija m:agazin uvela nas je u fascinantan svijet naučnih i tehnoloških dostignuća koja oblikuju današnji svijet. Pripremali smo za vas zanimljive i inspirativne priloge o avanturistima i inovatorima iz svakog kutka zemaljske kugle, izumima za koje smo smatrali da će se pojaviti tek u dalekoj budućnosti i uređajima koji svakodnevno mijenjaju naše živote. Svake subote ste na kanalu Alternativne televizije u 16.30 časova imali ste priliku da zakoračite u jedan svijet u kojem ništa nije nemoguće, a ove subote obilježavamo pedeseto izdanje vaše omiljene emisije. Pridružite nam se i saznajte na koji način su selfiji promijenili fotografski biznis, kako izgleda pregled očiju uz pomoć kamere za virtuelnu realnost i jedna rukavica koja izgleda kao da je izašla iz naučno fantastičnih filmova.

Vrijeme u kojem su fotoaparati bili ograničeni na samo tridesetak snimaka i gdje se na izradu snimaka u fotografskoj radnji čekalo satima odavno su stvar prošlosti. Živimo u eri selfi fotografija i štapova koji pružaju veoma zanimljivo iskustvo fotografisanja. Fotograf iz Australije Julius Krantz pita se da li je prava magija fotografisanja nestala kada su se pojavili pametni telefoni sa odličnim prednjim i zadnjim fotografijama. Krantz tvrdi kako je nestalo spontanosti i opuštenosti kakva je postojala na fotografiji iz ere prije nastanka selfija i ističe da nije ljubitelj digitalizacije zato što smatra da su slike izgledale bolje u vrijeme kada su se koristili stari fotoaparati sa filmovima.

U budućnosti nećete imati potrebe da odlazite u posjetu oftamologu, budući da ćete sve    preglede očiju moći obavljati iz udobnosti svoga doma zahvaljući revolucionarnoj aplikaciji „Blink“ koja vaše pametne telefone pretvara u prave uređaje za pregled očiju. Ukoliko primijetite da ne vidite dobro, umjesto odlaska doktoru možete svoj pregled naručiti preko interneta. Nakon toga, u vašu kuću dolazi profesionalni tehničar koji u kratkom roku uz pomoć vašeg smartfona i tri dodatna uređaja utvrđuju da li je potrebno da nosite naočale.

U jubilarnom izdanju emisije imaćete priliku i da pogledate prilog o neobičnom inovatoru Patrick-u Priebe-u koji je na dobrom putu da postane superheroj iz naučno-fantastičnih filmova. Ovaj zaljubljenik u stripove i gedžete kreirao je sopstvenu verziju rukavice koju nosi čuveni filmski junak Iron Man. Rukavica sadrži dva lasera i metalni djelić koji se putem posebnog mehanizma može izbaciti u vazduh. Sigurni smo da bi ova rukavica ostvarila san iz djetinjstva mnogih od vas.

I u ovoj emisiji nagrađujemo gledaoca koji najbrže tačno odgovori na pitanje koje ćemo postaviti na kraju emisije, a kao i do sada sva svoja pitanja i sugestije možete nam slati na mail adresu magazin@mtel.ba.