Written by

Pet besplatnih online foto editora

m:ovo m:ono| Views: 449

foto editori

Vjerovatno ste se više puta našli u situaciji da trebate nešto izmijeniti ili dodati na fotografiji koju želite postaviti na društvenim mrežama, ali na računaru nemate instaliran ama baš nijedan od programa za njihovu obradu.

Upravo ovdje u pomoć priskaču online foto editori, odnosno alati za kreiranje i/ili obradu fotografija, infografika, foto kolaža i slično. Postoji zaista veliki broj online editora fotografija, ali mi vam donosimo pet onih koji će vam zaista koristiti u svakodnevnom poslu, a sve ih možete koristiti preko nekog od browser-a, a imaju sve opcije koje će vam biti dovoljne.

Pixlr

Pixlr

Pixlr Editor svojim interfejsom i alatima podsjeća na slavni Photoshop. Sve želite da učinite sa nekom slikom, kao što je rezanje, brisanje, uklanjanje “crvenih” očiju, dodavanje teksta i poneki filter. Tu je je i alatka Pixlr Express sa više od 600 efekata, slojeva i okvira kojima možete slike učiniti zanimljivijima i samim time privlačnijim za korisnike. Pixlr Express je takođe dostupan za mobilne uređaje, a slike možete otvoriti sa računara, preko web adrese, usnimiti ih uz pomoć web kamere na računaru, a možete napraviti i kolaž s više slika. Treba spomenuti i alatku Pixlr O-Matic pomoću koje možete staviti “retro” efekte na svoje fotografije, a rad sa njom je veoma jednostavan.

PicMonkey

PicMonkey

PicMonkey je jedan od najpopularnijih online editora za fotografiej i slike i pmoću njega ćete uraditi većinu stvari koje su vam potrebne. PicMonkey je veoma jednostavan je za korištenje, a slike možete otvarati sa više lokacija uključujući čak i Dropbox, Facebook ili Flickr. PicMonkey takođe ima ugrađene veoma interesantne filtere koji neodoljivo podsjećaju na one koje ima Instagram. Pomoću ove alatke možete kreirati i predefinisane veličine slika, recimo za Facebook cover ili praviti kolaže od više slika.

BeFunky

BeFunky

Uz Pixlr, ovaj online alat je vjerovatno najbliži pravom editoru fotografija. Sa druge strane, veoma je jednostavan za korištenje, a ima brojne opcije kao što su rezanje, promjena veličine slike, rotiranje, izoštravanje, promjena kontrasta, boje, zaista veliki broj predefinisanih efekata i filtera. Takođe, BeFunky ima u ubjedljivo najveći izbor lokacija sa koje želite učitati željenu sliku.

Easelly

Easelly

Ukoliko do sada niste imali priliku da napravite sopstvenu infografiku, možda je pravo vrijeme da pokušate. Easelly će vam ponuditi gotove teme, gotove objekate u raznim kategorijama, ali i razne pozadine i oblike. Takođe, možete birati osnovni izgled infografike, odnosno portretnu ili pejzažnu orijentaciju ili želite da bude prilagođena mobilnim uređajima. Vrlo lako možete dodati željeni tekst i sliku sa računara, a sve uglavnom funkcioniše na principu “drag-and-drop”.

Pinstamatic

Pinstamatic

Ukoliko još uvijek nemate Pinterest profil, sada ga možete slobodno otvoriti, jer ćete uz Pinstamatic biti potpuno spremni da se uhvatite u koštac sa kreiranjem grafika za ovu društvenu mrežu. Pinstamatic će vam omogućiti da kreirate niz grafika koje možete dodati na neku od Pinterest boardova, kao što su slike cijele internet stranice ili Twitter profila, citati, naljepnice i još mnogo toga.