Written by

Petogodišnji fotograf sa 140 000 pratilaca na Instagramu

m:ovo m:ono, Uncategorized| Views: 579

јј

Ako se vratite u period kada ste imali pet godina vjerovatno ćete se sjetiti igračaka i crtanih filmova, a karijera vam neće biti ni na umu. Tako je to sa skoro svom djecom, osim jednog malog petogodišnjaka koji je već sada izgradio ime u svijetu fotografije. Da, ovaj klinac ima karijeru. Njegova dječija perspektiva mu je donijela slavu i 140 000 pratilaca na jednoj od najpoznatijih društvenih mreža na svijetu. Nalog Hawkeye Huey-ja, kako se ovaj dječak zove, proglašen je jednim od 40 najpoznatijih na Instagramu prema izboru “Rolling Stone” magazina, a takođe je ubjedljivo najmlađa osoba čija je fotografija objavljena u “National Geographicu”.

Huey je svoju ljubav razvio zahvaljujući ocu Aaronu, koji je fotograf “National Geographica”, a koji nije htio da njegov sin prvi kontakt sa fotografijom ima zahvaljujući tipkanju po ekranu. Upravo zbog toga, kada je Huey imao četiri godine, otac mu je kupio njegov prvi fotoaparat. Nakon 18 mjeseci “lutanja” Amerikom sa svojim sinom, koji je fotografisao sve što mu se dopalo, Aaron je odlučio da drugačiji osjećaj za fotografiju predstavi i svijetu. Njihova turneja širom zemlje je započela sasvim spontano, kao putovanje oca i sina, koji malo “bježe” od mame sa šatorom i analognim aparatom. Reakcije na Huey-ovu umjetnost koje su potom stible bile su sve do jedne izrazito pozitivne.

1-EYDwTWRxZ6TUNY7FUaxg7w

Zahvaljujući društvenim mrežama ovaj dječak je stekao nevjerovatnu popularnost, a ako vam to nije dovoljno, knjiga sa njegovim umjetničkim djelima je na “Kickstarteru” prešla granicu od 35 ooo američkih dolara i stigla do čak 47 000. Njegove fotografije vas neće oduševiti samo svojom kompozicijom, već i perspektivom koju ni jedna odrasla osoba ne bi mogla doživjeti. Ovaj dječak fotografiše profesionalno, kao odrasli fotograf sa uspješnom karijerom, ali ono što oduševljava je činjenica da to i dalje radi kroz dječije oči i dječije osjećaje.

Knjiga sa fotografijama petogodišnjaka iz Amerike bi trebalo da obraduje knjižare širom svijeta u proljeće naredne godine, a do tada ovaj fotograf oduševljava na Instagramu, gdje svakodnevno dobija nove pratioce zahvaljujući nevjerovatnim fotografijama zapada ovog kontinenta.

Ako u ovom periodu svog života stvara takvu umjetnost, vrlo vjerovatno će ubrzo prestići oca, kojem je fotografija oduvijek bila način života, a kakve fotografije nas očekuju od ovog dječaka za, recimo, deset godina, vjerovatno ne možemo ni da zamislimo.