Adobe Max

Written by

Photoshop detektor: Adobe predstavio alatku koja otkriva da li je fotografija uređivana

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 537

Na nedavno održanoj konferenciji Adobe Max, ova kompanija predstavila je alatku (koja je još u razvoju) za otkrivanje da li je i koliko fotografija uređivana.

Adobe je predstavio zaista niz značajnih proizvoda koji su trenutno u fazi razvoja i koje će korisnici Photoshop-a i Ilustrator-a uskoro imati na raspolaganju. Jedan od tih proizvoda jeste i About Face.

Vjerujemo da ste bezbroj puta prokomentarisali neku fotografiju kako je previše “fotošopirana” ili da se prosto vide značajne promjene. Da više ne biste nagađali, upravo tu pomaže nova Adobe alatka. Sistem će prepoznati i dati vam ocjenu od 0% do 100% koliko je korekcija urađeno na fotografiji, kao i dio lica na kojem su korekcije izvršene.

Među značajnim alatkama koje su predstavljene je i ona pod nazivom All In. Kada god radimo zajedničnu fotografiju bez tripoda ili tajmera zna se dogoditi da neko “ne uđe” u kadar. Ova alatka u budućnosti bi trebalo to da riješi na način da sistem putem vještačke inteligencije prepozna ko nedostaje, i automatski ga “doda” na fotografiju.

Predstavljene su još dvije alatke – Light Right koja pomože regulaciji svjetla na fotografijama koje su kreirane u eksterijeru, te Awesome Audio koja će od svakog amaterskog audio-zapisa učiniti da zvuči kao onaj iz profesionalnog studija.