Written by

Pi-Top: laptop koji možete napraviti sami

moj android| Views: 1141

20141007084825-pi-top-green-top

Oduvijek ste imali ideju kako bi trebao izgledati savršeni laptop, ali niste znali kako da ostvarite svoju ideju? Dobre vijesti stižu u obliku „Pi-Top Raspberry Pi“ laptopa koji vam omogućava da ga prilagodite baš po vašim potrebama. Ovaj set vam pruža skoro neograničene mogućnosti za igranje sa različitim elektronskim elementima, a najbolja vijest je da vam za korištenje seta nije potrebno veliko predznanje o elektronici. Već ste uzbuđeni idejom o kreiranju sopstvenog računara i probudili smo vašeg unutrašnjeg geek-a? Pogledajmo koje mogućnosti nudi „Pi-Top“ set.

„Pi-Top“ predstavlja jedinstvenu platformu za kreiranje hardware-a koja je po prvi put predstavljena u sklopu „Indiegogo“ web stranice. Ovaj set vam na jednostavan način, korak po korak, omogućava da prođete kroz sve sastavne komponente jednog računasa i daje vam jedinstven uvid u funkcije različitih elemenata koji su vam potrebni za kreiranje vlastitih projekata u budućnosti. „Pi-Top“ sadrži online lekcije koje vas uče kako da koristite različite elektronske elemente i printate 3D objekte.  U sklopu seta postoji i 3D printer za modeliranje prema vašim željama i potrebama, tako da u roku od nekoliko sati možete kreirati vaš prvi računar!

pi-top-colours

U javnosti je već popularan Raspberry Pi 2 kompjuter koji se koristi u robotima, dronovima i mnogim drugim gedžetima, a jedan uobičajeni „Pi-Top“ set sastoji se od nekoliko glavnih elemenata:  baterije, ekrana od 13,3 inča, tastature, podloge za miš, adaptera za wi fi, okvira za laptop, Raspberry Pi 2 komponente koja služi kao glavna matična ploča kao i niza drugih neophodnih komponenti. Korisnici mogu uz pomoć potpuno funkcionalnog Linux operativnog sistema surfati internetom i provjeravati svoju elektronsku poštu. Izvršni direktor kompanije „Pi-Top“ Jesse Lozano tvrdi kako baterija ovog laptopa može izdržati osam sati.

Dizajneri su željeli inspirisati korisnike na proces samostalnog stvaranja uređaja i cilj im je bio da razbiju predrasude o tome da je kreiranje tehnologije rezervisano samo za inženjere. Osim toga, njihova ideja je i da će ljud kroz rad sa setom naučiti kako da poboljšaju originalni dizajn. Oni su željeli proces sklapanja tehnoloških komponenti učiniti kreativnim i zanimljivim, a o jednostavnosti ovog procesa najbolje svjedoči činjenica da sopstveni računar možete kreirati u roku od samo jedne večeri.

20141010155922-IMG_4051

Sve komponente stižu odvojeno u okviru seta i na vama je da ih sastavite. Prvo je potrebno da naučite kako funkcioniše osnovna struktura nakon čeka krećete sa sklapanjem okvira za laptop, mikro kompjutera, ekrana kao i sistema za napajanje koji je ključni dio svakog računara. Posebno je važan drugi korak kada morate naučiti kako da izvučete najviše od samog „Raspberry Pi“ sistema.

Set se na tržištu pojavio po cijeni od 249 dolara, a može se nabaviti i po cijeni od 200 dolara bez matične ploče. Na sljedećem linku možete pogledati kako izgleda sastavljanje jednog „Pi-Top“ seta.