Written by

Pogledajte novo izdanje TV emisije m:agazin

m:tel IPTV| Views: 756

magazin22

Još jedna subota rezervisana je za druženje uz emisiju m:agazin na programu Radio Televizije Republike Srpske. U ovom izdanju, 17. februara, sa početkom u 14.30 časova čekaju vas sve informacije o tehnološkim dostignućima na jednom mjestu. Upoznaćemo vas sa svim prednostima i manama koje nam donosi tehnološka sadašnjost, ali i budućnost.

Nakon slučaja Doli, istraživači su upotrijebili metod kloniranja te je svijet dobio dva nova, zdrava primata. U pitanju su makaki majmuni, Žon Žon i Hua Hua, klonirani istom metodom koja je korištena u procesu kloniranja ovce Doli. Sve do sad, naučnici su doživljavali neuspjehe u pokušajima da na ovaj način prave primate, a cilj ovih nastojanja je unaprijediti kloniranje majmuna za medicinska istraživanja, primarno zbog ljudskog zdravlja i liječenja bolesti ljudi. Naučnici kažu da je ovo značajan napredak imajući u vidu da su majmuni  genetski slični ljudima. Ovo znači da i ljudi mogu biti klonirani, no naučnici tvrde da nemaju tu namjeru, te iz etičkih razloga to neće dozvoliti ni pokušati.

Nikola Tesla jedan je od najvećih vizionara u istoriji čovječanstva. Vila u centru Beograda je dom svega onog što je ostalo iza njega. Ova vila, tačnije, Teslin muzej bilježi rast posjećenosti, naročito stranih turista, a za to je djelimično zaslužan i  automobil koji je posudio ime slavnog naučnika. Tesla je najpoznatiji po razvijanju dvosmjerne struje koja je pomogla da distribucija struje postane bezbjednija,  eksperimentisao je sa radio talasima i rendgenskim zrakama, a Tesla inkorporejted je sada opet širom svijeta aktuelno, zbog imena ove američke kompanije koja se bavi proizvodnjom električnih automobila i solarnih panela. Šta se sve krije u ovom muzeju, na koji se način čuvaju dokumenti velikog Tesle i kako arhivisti rade naporan posao u pokušaju da poprave oštećene, i sačuvaju one predmete koji su u boljem stanju, saznaćete upravo u TV emisiji m:agazin.

Ukoliko ste ljubitelj tehnoloških dostignuća, onda ste i ove subote na pravom mjestu. Premijerno prikazivanje ima i svoju reprizu koju možete pogledati u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova, kao i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.