Written by

Pozdrav iz Berlina: Grad koji morate posjetiti

m:vijesti| Views: 813

Osim što je glavni i najveći grad u Njemačkoj, Berlin je i drugi po veličini u cijeloj Evropskoj uniji. Ova opjevana metropola sa burnom i zanimljivom istorijom je s razlogom jedna od najpoželjnijih destinacija za turiste.

Najpoznatije kulturno nasljeđe Berlina je Berlinski zid, koji je od 1989. godine oslikalo više od 100 umjetnika iz cijelog svijeta. Danas je od te, za svjetsku istoriju izuzetno značajne građevine, ostao samo mali dio zida namijenjen za turistički obilazak.

Ako se nađete u Berlinu, nipošto ne propustite obilazak Brandenburških vrata, zadivljujućeg trijumfalnog ulaza izgrađenog u dorskom stilu. Kočija sa bogovima mira, na vrhu vrata, predmet Napoleonove neostvarene želje, čini potpunom ovu grandioznu građevinu, koja će vas u potpunosti ostaviti bez daha.

Jedan od najpoznatijih simbola Berlina je zasigurno i Stub pobjede ili Siegessaule, dizajniran 1864. godine kako bi se obilježila pruska pobjeda u ratu protiv Danske. Statua Zlatna Viktorija, koja se nalazi na njegovom vrhu, inspirisala je mnoge svjetske umjetnike, a možda će i vas.

Grad ima posebnu umjetničku energiju koju stvaraju ulični performansi, koncerti, predstave, izložbe i ostala kulturna dešavanja. Kako biste Berlin doživjeli na pravi način, planirajte put od nekokliko dana, a vjerovatno ćete, omađijani njegovom ljepotom, poželjeti ponovo mu se vratiti.

Odlučite li se za posjetu Njemačkoj i Berlinu, ne zaboravite da ako ste m:tel prepaid Dopuna korisnik, možete aktivirati jednu od tarifnih opcija „Roming NET“, uz koje ćete nesmetano koristiti mobilni internet u T-mobile mreži Njemačke.

Aktivirajte „Roming Net“ putem servisa Moj meni pozivom na *100# i uživajte u svakom trenutku i dok ste u romingu.