Poznato je kad stiže Android 13

Jedna od najvažnijih stvari kod mobilnih telefona, a o kojim malo ko razmišlja, je operativni sistem. Jer jednostavno, svi će pustiti da vide šta je to spremio Google, pa onda možda izložiti neku zamjerku.

A Google je odlučio da objavi detaljan plan predstavljanja Androida 13, iako neki od svjetskih proizvođača nisu u svoje proizvode ugradili ni dvanaestu iteraciju ovog operativnog sistema.

Developerima su predstavljene dvije verzije Android 13 operativnog sistema, kao i dvije beta verzije koje su bile namijenjene korisnicima uređaja iz njihove Pixel serije, te svima koji imaju kompatibilne uređaje. Za razliku od ovih test faza, posljednja beta verzija pruža prvi pravi uvid u to kako će tačno Android 13 izgledati.

Predstavljeni okvirni plan objavljivanja narednih verzija u potpunosti je smanjio neizvjesnost koju izazva iščekivanje, tako da se zna da će jedna beta verzija izaći tokom maja, a još jedna tokom jula. Tokom tog perioda Google će insistirati na tome da ostvari željenu stabilnost ovog operativnog sistema, kako bi bio potpuno spreman za finalno lansiranje koje će se najvjerovatnije desiti tokom avgusta.

Ono što je uočljivo jeste da je dinamika objavljivanja developer i beta verzija brža nego što je to bilo ranijih godina. Sa jedne strane to se tumači time što je aktuelni Android 12 donio značajna unapređenja u odnosu na prethodni, dok 13. izdanje neće biti toliko značajno drugačije. Međutim, neki sumnjaju da iza Google-ove želje da se predstavljanje ubrza krije neki drugi razlog, ali ne mogu da dokuče koji.

Da li je tako, pokazaće vrijeme.