Predstavljen procesor Snapdragon 8 Gen 2

Written by

Predstavljen procesor Snapdragon 8 Gen 2

mobilni svijet, u žiži| Views: 74

Qualcomm je na svojoj zvaničnoj konferenciji predstavio poboljšane performanse nove generacije procesora i čipseta koje proizvodi.

CPU performanse procesora Snapdragon nove generacije biće poboljšane za 35 odsto uz 40% bolju energetsku efikasnost. GPU je unaprijeđen za 25% uz 45% bolju efikasnost.

ArsTechnica podsjeća da ove najave ipak treba posmatrati sa dozom rezerve. Qualcomm je i prošle godine obećao 20% bolje CPU performanse sa Snapdragon 8 Gen 1 čipsetom, ali do takvih rezultata ipak nije došlo u praksi.

Proizvodni proces novih Snapdragon čipova zasnovan je na 4nm tehnologiji, sa malo drugačijim rasporedom jezgara i četiri tipa procesora koje je dizajnirao ARM. Glavno jezgro je Cortex X3, koji radi na brzini 3,2 GHz. Dodata su dva para srednjih jezgara, dva Cortex A71 i dva Cortex A710. Za oni kojima trebaju nešto manje performanse ugrađena su tri A510 jezgra.

Pretpostavka je da su “stara” i nova jezgra kombinovana zbog 32-bitne podrške jer na nekim novim modelima telefona uopšte ne rade 32-bitne aplikacije, ako je operativni sistem 64-bitni.

Na Play Store-u su već tri godine obavezne 64-bitne verzije aplikacija i očekuje se da se potpuno pređe na taj standard, zbog čega je Qualcomm odlučio da sa starom A710 jezgrom i dalje podrži 32-bitne aplikacije, još uvijek raširene i popularne.

Snapdragon 8 Gen 2 ima podršku za AV1, novi besplatni kodek koji podržavaju velike kompanije kao što su Amazon, Apple, Arm, Facebook, Google, Intel, Microsoft, Mozilla, Nvidia i Samsung, Netflix i YouTube. AV1 je obavezan kodek za sve proizvođače koji žele da licenciraju servise pomenutih kompanija.

Prvi uređaji sa novim Snapdragon 8 Gen 2 procesorom na tržištu bi trebalo da se pojave do kraja novembra.