Franky Zapata

Written by

Preletio je Lamanš na flyboard-u, sada najavljuje leteći automobil

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 541

Svojim letom preko Lamanša na flyboard-u, francuski pronalazač Frenki Zapata potpuno je oduševio svijet. Međutim, tu se ne planira zaustaviti i već za narednu godinu najavljuje predstavljanje letećeg automobila.

Na svojim izumima Zapata radi već nekoliko godina. Prije više od tri je predstavio prvi personalni hoverboard koji može u vazduh podići jednu osobu. Od tada je svoj izum usavršavao i pokazivao širom svijeta, a za razvoj ovih letećih sprava dobio je podršku i od Francuske.

Javnosti je postao naročito interesantan kada je pokušao preletjeti Lamanš. To mu je za rukom pošlo iz drugog puta, ali mu je dalo dodatni podsticaj da nastavi sa radom i razvije leteći automobil.

Prototipi su već u fazi testiranja, a prema najavama Zapate, predstavljanje se očekuje pred kraj godine.

Automobil bi trebalo da dostiže brzinu od 300 do 400 km/h i da ima dolet od 100 do 120 kilometara. Šasija automobila već leti, a potrebno je dovršiti karoseriju i dobiti dozvole nadležnih francuskih organa, što se očekuje do kraja avgusta. Nakon toga mogu da uslijede dalja testiranja i razvoj prije prvog javnog predstavljanja.