Written by

Prvi automobil u svemiru

m:tel IPTV| Views: 612

23

Posljednja februarska subota rezervisana je za futurističke teme i informacije iz oblasti nauke i tehnologije. U ovom izdanju, 24.02. na programu Radio Televizije Republike Srpske, vodimo vas putem korisnih informacija u prostranstvo dostignuća modernog doba, sa početkom u 14.30 časova.

Sigurno ste se bar jednom zapitali kakav je život na Marsu? I naučnici se to pitaju, te su se odlučili da u južnom dijelu pustinje Oman urade simulaciju života na Marsu, u okviru ekspedicije AMADEE 18. Da bi sve izgledalo što uvjerljivije naučnici Kartik Kumar i Žoao Lusada su instalirali kontejner za transport težak 2,4 tone koji je pretvoren u laboratoriju i dio za posadu, da bi pomoću ekperimentalnih svemirskih testova između ostalog ispitali geo-radar.  Tim od skoro 200 ljudi iz 25 različitih zemalja dio su međunarodno značajnog projekta koji istražuju niz specifičnosti i imaju jasne naučne ciljeve. Ono što je posebno zanimljivo u vezi ekspedicije AMADEE 18 jeste da dokazuje kako postoji niz skrivenih tajni u svemiru koje tek treba da budu otkrivene. Naučnici u pustinji su svjesni da nisu na Marsu i da je čovječanstvu potrebno još mnogo godina puta koji je potrebno preći u istraživanju, ali sigurni su da će činjenice i znanje stečeno u pustinjskim eksperimentima biti od koristi budućim ekspedicijama na Marsu.

tesla_mars

Kompanija SpaceX na čelu sa milijarderom Elonom Muskom je lansirala najsnažniju raketu  ikada pod imenom Falcon Heavy. To ne bi bilo ništa čudno da se upravo u toj  raketi ne nalazi Muskov automobil Tesla roadster, boje višnje. Astrononomi su zabilježili putovanje automobila kroz sunčev sistem fotografijama na kojima se ipak ne vidi crveni odsjaj Tesle nego je ovaj automobil više nalik ostalim nebeskim tjelima. Ipak objekat je svjetliji od ostalih u svemiru a naučnici tvrde da je uočljiv na fotografijama i da se puno brže kreće od ostalih nebeskih tijela. Tesla roadster se još uvijek nalazi u svemiru i putuje ka Marsu, u automobilu se na vozačevom mjestu nalazi lutka a pored volana stoji natpis “bez panike” što je aluzija na čuveno književno djelo Autostoperski vodič kroz galaksiju, Daglasa Adamsa. Interesantno je da naučnici predviđaju da bi se automobil mogao raspasti nakon godinu dana, s obzirom da mora proći kroz drastične promjene temperature a plastika koja se u automobilu nalazi, nije otporna na njih.

Pored putovanja u svemir, u ovom izdanju pogledajte i druge zanimljivosti koje vas neće ostaviti ravnodušnim. Polučasovno druženje donosi nova naučna otkrića a program Radio Televizije Republike Srpske pored premijernog prikazivanja ima i svoju reprizu koju možete pogledati u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova, kao i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.