Razgovor za posao vježbaćemo u virtuelnoj stvarnosti

Written by

Razgovor za posao vježbaćemo u virtuelnoj stvarnosti

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 66

Odlazak na razgovor za posao svima je stresan, manje ili više, ali to bi se uskoro moglo promijeniti. Dokaz za to je VR sistem koji je stvorila londonska kompanija Bodyswaps.

Oni su omogućili intervjue za posao u virtuelnoj stvarnosti, kako bi ljudi mogli da se okušaju u tome i prije stvarnog razgovora sa poslodavcem.

Kako navodi BBC, studenti na koledžu Sandwell u Vest Bromviču ove godine imali su priliku da pomoću VR slušalica učestvuju u “lažnim” intervjuima. Njihovi avatari, odnosno 3D prikazi, razgovarali su sa drugim avatarom, koji je predstavljao sistem vještačke inteligencije.

Ayyan Ahmed, student koji je na taj način obavio probni razgovor za posao kazao je da mu je to bio prvi takav intervju i da mu je značilo što tu nije bilo “čovjeka koji bi ga osuđivao”.

“Sve je bilo online i zapravo sam se mogao izraziti. A onda, na kraju procesa, on (avatar koji ga je intervjuisao) mi je rekao gdje sam pogriješio, a šta je dobro. To mi je stvarno pomoglo da znam šta trebam učiniti na sljedećem intervjuu”, rekao je on.

Što se tiče tema razgovora, bilo je tu jednostavnijih pitanja koja se kreću se od onoga “pričaj mi o svojim najvećim postignućima”, do nekih na koja nije tako lako odgovoriti, poput – “da li više voliš da te vole ili da te se plaše?” Avatar je učesniku intervjua ukazivao na greške, kako one izgovorene, tako i vezane za njegovo ponašanje, držanje…

Christophe Mallet, izvršni direktor kompanije Bodyswaps, naveo je da je ideja bila da se ljudima pruži prilika da vježbaju razgovore za posao u VR dok se ne počnu osjećati spremnim za onaj u stvarnom životu. Vjeruje da će tehnologije omogućiti i ljudima koji žive u manje razvijenim sredinama da steknu iskustva i vještine kakve imaju oni kojima su dostupni razni kursevi i obuke.

“Stvari poput komunikacije, empatije i vodstva tajne su uspjeha (u intervjuima), ali kako ih možete savladati? Ako ste bogati, možete dobiti mentora. Imate i e-učenje (gledanje videa na neku temu), ali to ne funkcioniše jer vam nedostaje ‘uronjenosti’”, navodi on.