Written by

Razvija li Sony novi Android OS?

moj android| Views: 385

sonyGoogle bi uskoro mogao imati dobre razloge za brigu. Već neko vrijeme se u tech krugovima spekuliše da Sony razvija sopstvenu verziju Android operativnog sistema za smartfone i tablete koji će biti baziran na njihovom Vita sistemu. Razlog za brigu nije taj što bi se ovaj operativni sistem mogao pokazati kao bolji i kvalitetniji, budući da je Google sa sigurnošću dominantan po pitanju aplikacija koje su ponuđene u Play Store-u, već činjenica da Sony uopšte kreira sopstveni operativni sistem i izbacuje Android sa svih svoji uređaja.

Prema nedavno potvrđenim informacijama, trenutno se u Švedskoj sprovodi beta testiranje ovog operativnog sistema na malom broju Sony Xperia Z3 uređaja, a službeni opis je da se radi o „pojednostavljenoj-vanilla“ verziji operativnog sistema Android Lolipop 5.1 koja sadrži niz novih funkcija. Budući da se radi o „vanilla“ verziji novi operativni sistem će imati važne razlike u odnosu na prethodnu verziju kao što su nove aplikacije i funkcije specifične za uređaje kompanije Sony.

beta2

Glavni razlog zbog kojeg bi kupci mogli prelaziti na smartfone sa ovim operativnim sistemom je taj što Android nije siguran kao što je nekada bio, a sve zahvaljujući nizu prekršaja prilikom prijavljivanja patenta od strane kompanije Apple. Dobar primjer je nedavni napad na Ice Cream Sandwich operativni sistem koji je pokazao koliko je zaštita Google-ovih operativnih sistema krhka. Svaki smartfon koji koristi Android 4.1 i novije operativne sisteme veoma bi lako mogao postati meta hakerskog napada.

Sony koristi beta testiranje kako bi se približio navikama kupaca i otkrio šta ono vole. Trenutno se radi na prilagođavanju najmanjih sitnica potrebama kupaca i obavljaju se različiti bug testovi. Kompanija navodno još uvijek nije zvanično potvrdila sa sigurnošću da će se novi operativni sistem uopšte pojaviti na tržištu.

beta

Ovo nije prvi put da Sony sprovodi specifično beta testiranje za Android na njihovim smartfonima, ali ovaj put je fokus na razvijanju specijalizovanih verzija Android OS-a koji bi mogao biti prilagođen potrebe specifičnih grupa kupaca. Sony će kroz ovaj proces moći precizno pratiti razvoj programskih bug-ova i preporučivati kako bi se oni mogli rješiti, a postojaće i mogućnost praćenja svega što korisnici vole i ne vole na svojim smartfonima.

Sony nije jedina kompanija koja je u potrazi za izlaznom strategijom od Android operativnog sistem, pa je tako Samsung ostvario saradnju sa Intel-om kako bi kreiraju operativni sistem Tizen, a već dugo se šuška kako je i HTC na putu izgradnje sopstvenog operativnog sistema.  Da li ovo znači da se Androidu pišu crni dani? Vrijeme će pokazati.