Prodaja smartfona

Written by

Rekordna prodaja Samsung smartfona u Evropi

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 755

Samsung je potpuno dominirao na evropskom tržištu pametnih telefona u drugom kvartalu 2019. godine, osvojivši 40% udjela uz isporuku dvostruko više jedinica od bilo kojeg drugog proizvođača.

Samsung, na čelu sa svojom A serijom telefona, isporučio je 18,3 miliona jedinica što je u odnosu na drugo tromjesečje 2018. godine 15,3 miliona. Samsung Galaxy A50 je daleko najprodavaniji sa isporučenih 3,2 miliona jedinica, a slijedi Galaxy A40 s 2,2 miliona. Prema podacima koje je objavio Canalys, u Evropi su u drugom kvartalu Galaxy A10, A20e, A40 i A50 zajedno isporučili više od cijelog obima bilo kojeg drugog proizvođača.

Bez obzira na nedaće sa kojima se susretao, Huawei je ipak uspio zadržati drugo mjesto s brojem isporučenih telefona od 8,5 miliona. Apple je bio treći zahvaljujući iPhone XR i 1,8 miliona isporučenih jedinica ovog modela. Četvrto mjesto je zauzeo Xiaomi, a iz Canalys-a tvrde kako je ovaj kineski proizvođač najbrži dobitnik u posljednjih 12 mjeseci, povećavši svoje isporuke za gotovo 50%.

Generalno, tržište se nije mnogo mijenjalo, a broj telefona isporučnih u Evropi tokom drugog tromjesečja je 45 miliona.