Written by

Remix Mini- prvi svjetski Android PC

moj android| Views: 504

jide.remix-mini1Sigurni smo da je svaki korisnik Androida u nekom trenutku poželio da se verzija operativnog sistema koji imaju na smartfonu preseli i na njihov kućni računar. Najčešći razlog za to je jednostavnost upotrebe, odličan raspored aplikacija na početnoj stranici i niz drugih funkcija koje korištenje smartfona čine praktičnim i maksimalno prilagođenim potrebama korisnika. Fanovi ovog operativnost sistema bi uskoro mogli ostvariti svoju želju ukoliko nabave prvi svjetski Android PC – Remix mini.

Remix mini dozvoljava korisniku da koristi čitav niz Android aplikacija uz pomoć redizajnirane verzije Android Lollipop sistema koja se zove Remix OS. Ova verzija kreirana je tako da se približi sistemu korišćenja desktopa i sadržava funkcije kao što su taskbar, mogućnost za multi-tasking i podrška za tastaturu. Kreatori ovog zanimljivog gedžeta predstavili su ga na stranici „Kickstarter“ sa motom „Manje može biti više“, a najveća prednost Remix Mini-ja je pažljiva optimizacija hardware-a i software-a. Oni se nisu željeli fokusirati na proizvodnju skupih uređaja, već su željeli da ponude kompjuter koji će biti dostupan svima.

remix-mini-1-840x505

Remix Mini funkcioniše putem 64-bitnog chipset-a koji donosi i do 20-30% bolji performans od chipset-a konkurencije od 32 bita. Najveća prednost ovog prvog Android PC-ja je što se ni u jednom trenutku ne morate brinuti da li ste instalirati zadnju verziju odgovarajućeg operativnog sistema, zato što će se Android automatski instalirati najnovije nadogradnje. Ovaj PC funckioniše efikasnije uz manju količinu utrošene energije, tako da troši samo 10 watt-a. Dizajniran je tako da maksimalno iskoristi svu dostupnu energiju do kraja. Zanimljivost je kapacitivno dugme za uključivanje koje je izuzetno osjetljivo na dodir korisnika. Dovoljno je da samo jednom lagano pritisnete ovo dugme koje se nalazi na vrhu PC-ja i možete početi da radite, tako da neće biti potrebe da tražite dugme koje je obično smješteno na pozadini ili u unutrašnjosti računara.

Još neki od dodataka ovog Android PC-ja su i Wi-Fi, Bluetooth konekcija, Ethernet port, dualni USB port kao i HDMI port. On podržava 4K output, a dobra vijest je i da posjeduje 1 ili 2 GB RAM-a kao i 8 ili 16 GB interne memorije iako koristi samo 10 watt-a energije.

Remix-Mini-PC

Očekuje se da će Remix Mini biti dostupan na tržištu od oktobra, a radi se o drugom Android uređaju koji je kineski startup Jide Tech predstavio na stranici „Kickstarter“. Prvi uređaj bio je 11.6-inčni Remix Ultratablet koji je funkcionisao uz pomoć Remix OS verzije Androida na Nvidia Tegra 4 uređaju.

Početna cijena ovog uređaja je samo 20 dolara,  a na sljedećem video snimku pogledajte koje su još neke prednosti korištenja prvog Android PC-ja.

https://www.youtube.com/watch?v=AdT1BeeYyfw