Renault predstavio prvi automobil sa Androidom

Renault je na Salonu automobila u Münchenu predstavio svoj prvi automobil na električni pogon sa Androidom.

Megane E-Tech Electric je veći i snažniji model električnog automobila ove kompanije koji koristi popularni crossover (ili potkompaktni SUV), prvi te vrste zasnovan na novoj namjenskoj CMF-EV platformi. To, međutim, nije jedina barijera koju ruši – to je takođe prvi serijski automobil opremljen Android Automotive-om koji radi na istoj ARM arhitekturi kao i Android telefoni i tableti.

Dok prethodni dizajni, poput Polestar 2, rade na Intel Atom hardveru, ovaj automobil pokreće Qualcomm Snapdragon Automotive čip sistem treće generacije.

Pomenuti hardver pokreće impresivnu interakciju. Osim primarnog ekrana na kontrolnoj tabli od 12,3 inča, u sredini se nalazi i multimedijalni ekran od 9 ili 12 inča za upravljanje multimedijskim i opštim postavkama poput klima uređaja ili unutrašnjeg osvjetljenja.

Android Automotive omogućava korisniku preuzimanje aplikacija direktno u operativni sistem automobila za upravljanje muzikom, navigacijom, električnim praćenjem itd. Iako je izgrađen na Androidu i Google pomoćniku, korisnici iOS-a i dalje mogu priključiti svoje iPhone uređaje za pristup Apple CarPlay-u.

Megane E-Tech ima domet do 470 kilometara na svom nadograđenom sistemu baterija od 60 kWh.

Sada je dostupan za prednarudžbe, a prvi automobili će  kupcima u Evropi biti dostupni u februaru 2022. godine, i to u šest boja karoserije: siva Rafale, siva Schist, plava Midnight, crvena Flame, crna Diamond i bijela Glacier. Svi budući vlasnici će moći birati i između 30 dvobojnih kombinacija krova i nosača.