Robot Ameca dobiće noge

Written by

Robot Ameca dobiće noge

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 50

Ameca, trenutno najnapredniji humanoidni robot na svijetu, uskoro će dobiti noge. To je i sama Ameca potvrdila.

Za razvoj ovog robota koji fascinira umijećem zaslužna je britanska kompanija Engineered Arts. Sada je Engineered Arts dizajnirao “prototip” njenih nogu, koje bi trebala dobiti tokom 2023. godine.

“Dizajn mojih nogu inspirisan je robotom Byrun, kojeg je razvila kompanija Engineered Arts. Ima jedinstvena mehanička svojstva koja mu omogućuju hodanje bez prevelikog trošenja energije”, kazala je Ameca, što se može vidjeti i čuti u video snimku objavljenom na Youtube kanalu Engineered Arts. Navela je da je prototip njenih nogu izrađen od aluminijuma i plastike, te da ona misli da će biti potrebno oko godinu dana da noge budu spremne za hodanje.

“Njihov dizajn je izvanredan”, navela je Ameca, robot predstavljen krajem prošle godine, sa nevjerovatno realističnim pokretima i ponašanjem. I tokom ovog razgovora zadivila je prisutne izjavama, stavom, govorom, izrazima lica…

Iz kompanije poručuju da je ona još u razvoju, te da je stvorena kao platforma za razvoj budućih humanoidnih robota. Zanimljivo je da sa ovim nevjerovatnim robotom može da se razgovara o raznoraznim temama, skoro kao sa ljudima. Tako je otkrila da više voli kečap nego majonez, da joj je omiljeni mjesec u godini oktobar te da bi voljela da istražuje kulturu i istoriju Pariza.