Robot

Written by

Robot Fedor u pohodu na Mjesec

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 495

Ruski humanoidni robot, FEDOR priprema se da nakon 50 godina što je ljudska noga kročila na Mjesec ponovi ovaj poduhvat.

Kako je naveo Jevgenij Dudorov, izvršni direktor kompanije Androidnaja Tehnika, koja je izradila  robota, Fedor bi u osvajanje Mjeseca mogao krenuti 2022. godine.

Njihov plan je da Fedor, za dvije godine posjeti Međunarodnu svemirsku stanicu i da u njoj provede neko vrijeme sa astronautima, nakon čega postoji mogućnosti da Fedor prošeta po Mjesecu.

Inače, uskoro bi roboti mogli da budu upotrebljeni i za druge svemirske misije. Ruski inženjeri smatraju da bi Fedor, ili Skybot F850, bio odlično rješenje za istraživanje Mjeseca zajedno sa ljudima jer kako ističu može da samostalno funkcioniše, a postoji mogućnost upravljanja od strane ljudi

Fedoru ovo ne bi bila prva misija, s obzirom da je ove godine letjelicom Soyuz MS-14 otputovao na Međunarodnu svemirsku stanicu. Tamo je tokom svog boravka simulirao popravke sa spoljašnje strane stanice i pokazao da se dobro snalazi u radu sa različitim alatima.