Robot sa dvije ruke slaže veš rekordnom brzinom

Written by

Robot sa dvije ruke slaže veš rekordnom brzinom

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 75

SpeedFolding je robotski metod koji je smišljen da olakša, često dosadnu, aktivnost savijanja odjeće.

Razvili su ga istraživači u UC Berkelei’s AUTOLAB koristeći mašinski vid, neuronsku mrežu nazvanu BiManual Manipulation Network (BiMaMa-Net) i par industrijskih robotskih ruku.

SpeedFolding za sat vremena može da presavije 30-40 odjevnih predmeta, nasumično pozicioniranih. Iako u nazivu ima “brzinu” (Speed), robotu će za svaki komad odjeće trebati oko dva minuta. To je svakako sporije nego što smo navikli, međutim SpeedFolding je brži od prethodnih robotskih metoda savijanja odjeće koji su uspijevali da obave 3-4 slaganja na sat vremena.

Cijelo istraživanje koje se bavi robotima koji slažu odjeću uključeno je u prezentaciju na IROS2022 (International Conference on Intelligent Robots and Systems) u Kjotu. U prezentaciji istraživači opisuju tehničke probleme mašinskog savijanja odjeće.

Rad je izuzetno zanimljiv i zabavan. Uzima u obzir karakteristike odjeće, čiji oblik nije geometrijski precizan, koja se lako gužva i može da se nalazi svuda.

Roboti zato počivaju na bimanualnom sistemu sa “dvije ruke” koji ravna zgužvanu odjeću, a zatim je savija i slaže duž zadatih linija preklapanja. Za razliku od ove metode, roboti su ranije odjeću savijali sa jednom robotskom rukom.

Roboti vještinu savijanja uče preko neuronske mreže BiMaMa-Net nakon proučavanja 4.300 primjera uz pomoć ljudi i mašina. SpeedFolding ono što je naučio i primijenio na jednom komadu odjeće može da generalizuje na odjeću od drugačijeg materijala ili oblika.

Za sada nije poznato koliko će koštati ovaj robot, ali jedan koji izgleda veoma slično YuMI IRB 14000 košta 58.000 dolara.