Written by

Roboti koji prave palačinke i pizze

m:ovo m:ono| Views: 641

Uskoro biste prilikom kupovine kuhinje, kao jedan od elemenata, mogli birati i robota. Naime, u okviru projekta RoboHow, naučnici u Njemačkoj polako uče robota, nazvanog PR2, da pravi palačinke i pizze pažljivo čitajući uputstva sa WikiHow ili gledajući video-klipove na Youtube-u.

Istraživači u ovom četverogodišnjem projektu nastoje da omoguće mašinama da obavljaju svakodnevne aktivnosti, na isti način kao i ljudi. Jednostavno, oni žele da imaju mogućnost da robotu kažu šta da radi, umjesto da troše vrijeme na programiranje svakog njegovog pokreta. Njihovo učenje čitanja na isti način kao što uče i ljudi, da razumiju fraze i način izgovora, predstavlja jedan od prioriteta za naučnike koji se bave umjetno stvorenom inteligencijom.

Image: PR2 can cook Pancakes

Ovim projektom su stvorene osnove, međutim većina bitnih informacija je zapravo pretpostavljena – to su situacije u kojima robot treba da posmatra čovjeka koji pravi palačinke. Pred robota se postavlja video osobe koja pravi palačinke, ali se i sa njim rade demonstracije u kojima ga fizički uče kako da izbalansira pokrete pri npr.okretanju palačinke ili provjeravanju tijesta pizze.

Način učenja robota se ne razlikuje mnogo od ljudskog. Kao i čovjek, robot traži informacije na internetu ili posmatrajući ljude kako obavljaju istu tu akciju. Jedina razlika je u tome što je mašinu potrebno naučiti svakom preciznom pokretu, ali onda kada usavrši izvršavanje jednog zadatka, to znanje se pohranjuje u bazu podataka, tako da svi ostali roboti mogu da pristupe i uče.

screen-shot-2015-08-25-at-11-30-40-am

 

Sve u svemu, šta god mislili o robotima u Vašoj kuhinji, jedno se mora priznati, a to je da mašine nikada nisu bile bolje u razumijevanju sinonima, antonima, u analogiji ili klasifikacijama. U stvari, mašine počinju da se igraju riječima, ali i šerpama.