Roboti serviraju hranu u restoranima

Written by

Roboti serviraju hranu u restoranima

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 79

Robot Miaomiao dio je posluge u restoranu u Kelnu. Iako je visok samo 1,30 metara, brz je i spretan u svom poslu i može da nosi puno tanjira odjednom.

On zapravo uopšte ne izgleda kao konobar, ali može biti odlična ispomoć radnicima restorana. Na njemu se nalaze police u četiri nivoa, na kojima nosi hranu. Kada priđe stolu gosti uzmu svoje obroke, a on im kaže: “Hvala!” i nastavlja dalje, ka susjednom stolu ili kuhinji.

Iako se Miaomiao dobro snalazi i koristan je, Jianming Wu, vlasnik restorana Nakoyashi, ističe da on samo pomaže osoblju te da nema namjeru da konobare zamijeni robotima.

Ipak, nema sumnje da će u budućnosti brojni roboti raditi posao koji sada obavlja Miaomiao. Prije svega jer je zaista od velike koristi, a ima i neke svoje “trikove” za osvajanje gostiju, poput pjevanja rođendanske pjesme kada je to potrebno. Sistem senzora sprečava udarce i zapinjanje za stolove ili ljude, tako da su uz njega svi potpuno bezbjedni.

“Naš robot zna da napravi šou i naravno da je atrakcija”, priznaje Wu.

Valentin Weislamle, profesor ekonomije sa Univerziteta Baden-Württemberg Cooperative State, ističe da korištenje ovakvih robota još nije široko rasprostranjeno u Njemačkoj, ali da je evidentno da se njihov broj povećava i da neće nestati. Jedan od faktora koji, takođe, utiče na trend uvođenja robota u ugostiteljstvo je i nedostatak radne snage.

Stručnjaci naglašavaju da uslužni roboti ne mogu zamijeniti lični kontakt koji ljudi ostvaruju sa gostima, ali da su oni itekako značajni jer mogu “uskočiti” kada je to potrebno i, umjesto radnika, raditi teže poslove.