Sada možete pronaći svoje posljednje pretrage u sekciji Google Collection

Zahvaljujući novom redizajnu Google aplikacija, sada možete pronaći svoje posljednje pretrage u sekciji Google Collection.

Google je ove godine predstavio Material You, način personalizacije svojih proizvoda, koji će definisati izgled aplikacija u godinama koje dolaze. Zbog toga kompanija kreće u redizajniranje, a najnovija aplikacija koja će dobiti izmjene je Gmail.

Google ne redizajnira sve svoje aplikacije usključivo zbog svježeg izgleda – u kompaniji to vide i kao priliku da na nekim mjestima poboljšaju funkcionalnost. Čini se da se to odnosi ina sekciju Google Collection.

Nova verzija je, naime, mnogo više usredsređena na objedinjavanje nedavno posjećenih web lokacija, omiljenih stranica, prijedloga za dalje istraživanje, kupovinu i vašu listu za praćenje, dok se prethodni dizajn uglavnom vrtio samo oko toga da vam omogući pristup vašim sačuvanim stranicama, kao i mjestima sa Mapa.

Za razliku od mnogih drugih prethodnih redizajna, pomenuta sekcija ne objedinjuje u potpunosti sadržaj koji mijenjate bojama interfejsa na osnovu pozadine. Ipak, tu si neka obilježja iz Google-ovih novih smjernica za dizajn, poput, recimo, većih zaglavlja.

Kao i kod većine sličnih ažuriranja, izgleda da nova opcija još nije dostupna svima. Proces je, koliko se zna, nemoguće unrtazi, pa ćete, ukoliko je trenutno ne vidite u svojoj Google aplikaciji, morati pričekati da vam postane dostupna.