Samsung Galaxy S22: Sve glasine na jednom mjestu

Samsung Galaxy S22 sa nestrpljenjem se iščekuje, a dosadašnje informacije nam otkrivaju o kakvom će telefonu biti riječ.

Očekuju se brojne nadogradnje kada su u pitanju kamere, punjenje, čipovi, procesori…Samsung nije službeno objavio ime sljedećeg seta Galaxy S uređaja. Međutim, vjeruje se da će se kompanija držati nomenklature koju je slijedila od Galaxy S20 serije . U skladu sa tim novi uređaj bi trebalo da se zove Galaxy S22. 

Što se tiče datuma izlaska, Samsung je ove godine pomjerio lansiranje Galaxy S21 serije za gotovo mjesec dana. Telefoni su objavljeni u januaru, za razliku od uobičajene Samsungove prakse da to bude u februaru. Još je rano za reći hoće li se novi model objaviti u januaru. U toku je globalna nestašica čipova i može uticati na Samsungove planove. Zasad pretpostavke navode da će se novi uređaj lansirati negdje u prva dva mjeseca 2022. godine.

Navodi spekulišu i da će uređaji S22 preskočiti Samsungovu tehnologiju kamera ispod ekrana. Tako bi Samsung ponovo mogao iskoristiti pouzdan izrez naprijed.

Samsung Galaxy S22 imao bi 6,06-inčni LTPS ekran. S22 Plus mogao doći s 6,55 inča. Galaxy S22 Ultra mogao bi biti jedini model u seriji koji ima LTPO ploču. Šuška se da će zadržati isti 6,8-inčni otisak kao i S21 Ultra.

Očekuje se da će se Galaxy S22 i S22 Plus ugraditi primarnu kameru od 50 megapiksela. Takođe sadrži usporeno snimanje u 4K/120 kadrova u sekundi. Takođe nadograđeno automatsko izoštravanje sa dva piksela i video u 480 fps pri 1080p.

Senzor od 50 MP koji se koristi na telefonima Galaxy S22 mogao biti RGBW (crvena, zelena, plava i bijela) jedinica. Dodavanje bijele boje u pikselima trebalo bi omogućiti bolju fotografiju pri slabom osvjetljenju. Međutim, za ovo još nema zvanične potvrde.

Nagađa se da će telefon imati glavni senzor od 108 MP, dvije telefoto kamere od 12 MP (naspram 10 MP na S21 Ultra) i drugu ultraširoku od 12 MP. Šuška se i da postavljanje uključuje laserski autofokus.

Telefoni bi mogli napajati 3.800 mAh odnosno 4.600 baterija. Procjenjuje se da Galaxy S22 Ultra ima bateriju od 5.000 mAh, isto što i trenutni Ultra model.