Samsung najavio najbrži LPDDR5X DRAM ikada

Written by

Samsung najavio najbrži LPDDR5X DRAM ikada

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 77

Iz Samsung-a je najavljeno da je u toku razvoj nove LPDDR5X DRAM memorije kao nastavak LPDDR5, a istvoremeno kompanija je objavila da su DRAM čipovi završili proces validacije.

Nova memorija dostiže brzinu od 8,5 Gbps (gigabajta po sekundi), što je najveća brzina u industriji za DRAM. Bez problema je premašena maksimalna brzina od 7,5 Gbps, koja je postignuta još u martu.

LPDDR5X tehnologija nije nova na tržištu, gomila pametnih telefona je već usvojila ovu platformu, ali nova memorija će omogućiti postizanje još većih brzina uz minimalan unutrašnji redizajn. Niska potrošnja energije i nivoi visokih performansi čine LPDDR5X pogodnim za aplikacije i mimo pametnih telefona – računare, servere i automobile, navodi Samsung.

Daniel Lee, iz tima za planiranje memorijskih proizvoda u Samsung-u, otkrio je da su zajednički napori sa Qualcomm-om na razvoju LPDDR5X DRAM-a od 8,5 Gbps omogućili kompaniji da ubrza pojavljivanje proizvoda na tržištu za više od godinu dana.

Ziad Asghar, potpredsjednik za upravljanje proizvodima u Qualcomm-u, dodao je da je kompanija iz San Dijega prva u mobilnoj industriji koja podržava ovu novu, najbržu memoriju na svojim čipsetima. Očekuje se da će LPPDDR DRAM proširiti svoje prisustvo na tržišta u nastajanju, kao što su sistemi vještačke inteligencije ili metaverzum.

Samsung-ov DRAM sistem pokreće i ubrzava performanse u različitim računarskim rješenjima, od računara do servera za napredne AI aplikacije.