Samsung-ova opcija štiti podatke dok je telefon na servisu

Written by

Samsung-ova opcija štiti podatke dok je telefon na servisu    

mobilni svijet, u žiži| Views: 82

Lične podatke iz telefona od radoznalih očiju možemo sakriti korištenjem raznoraznih lozinki, ali to nije jednostavno kada se telefon pokvari i moramo ga nositi na servisiranje.

Kompanija Samsung uvela je opciju “Maintenance mode” koja blokira pristup podacima kada je telefon na popravci, kako korisnici njihovih uređaja ni u tim situacijama ne bi bili “pod stresom”.

Ova mogućnost, koja je najprije bila dostupna u zemlji iz koje je kompanija – Južnoj Koreji, zatim u Kini, sada je dostupna i globalno, ali ne na svim Samsung telefonima.

Ovu važnu funkciju prvo dobijaju vlasnici telefona Galaxy S21 i S22 serije, koji koriste najnoviji One UI 5 softver. Opcija Maintenance mode nalazi se u Settings > Battery i device care sekciji. Funkcioniše tako da nakon što se ovaj mod uključi i uređaj se restartuje, svi korisnikovi podaci postaju nedostupni ljudima koji servisiraju telefon. Čak nije moguć ni pristup instaliranim aplikacijama.

S druge strane, sve što bude kreirano i preuzeto dok je telefon u Maintenance modu, nestaće kada korisnik isključi tu funkciju. On će ponovo imati sve svoje aplikacije i podatke, odnosno sadržaj telefona biće potpuno isti kao prije popravke.

Kao što smo pomenuli, Maintenance mode još nemaju svi telefoni južnokorejske kompanije. Prvo je dobijaju modeli Galaxy S21 i S22 serije, ali će se u narednom periodu proširiti i na druge Galaxy uređaje.